Gasunie

Persbericht

Hannover / Groningen, 18.02.2008

Eerste grensoverschrijdend platform voor day ahead gastransport in Europa

Op 18 februari lanceren BEB Transport GmbH (BEB) en Gas Transport Services B.V. (GTS) het eerste Europese boekingsplatform voor de gecombineerde verkoop van zogenoemde day-ahead gastransportcapaciteit. BEB is de beheerder van het gastransport in Noordwest Duitsland en GTS (een dochteronderneming van Gasunie) is de nationale netbeheerder in Nederland. EUCABO (European Capacity Booking) maakt het mogelijk om grensoverschrijdende transportcapaciteit te boeken op de interconnectiepunten tussen BEB en GTS bij Oude Statenzijl in Oost-Groningen. Dit geldt voor zowel hoog- als laagcalorisch gas. Met één enkele boekingsopdracht kunnen marktpartijen bij BEB en GTS transportcapaciteit aan weerszijden van de Nederlands-Duitse grens boeken.

Dit initiatief is een belangrijke stap in de ontwikkeling van een geïntegreerde Europese gasmarkt. EUCABO speelt in op de behoefte van marktpartijen om eenvoudig grensoverschrijdende transportcapaciteit van aardgas te contracteren en draagt bij aan een goed functionerende interne Europese gasmarkt. EUCABO is een pilot project en is opgezet als open platform, zodat meer grensoverschrijdende interconnectiepunten, ook van andere netwerkbeheerders, kunnen worden toegevoegd. De ontwikkeling van EUCABO door BEB en GTS vloeit voort uit het Gas Regional Initiative (GRI).

Meer informatie over EUCABO is te vinden op de website www.eucabo.com en de websites van BEB en GTS. EUCABO is toegankelijk voor alle marktpartijen die geregistreerd staan in de systemen van BEB en / of GTS.

Voor nadere informatie:

Woordvoerder BEB: Dr. Matthias Schorr +49 511 641 2124; Matthias.schorr@beb.de

Woordvoerder GTS: Drs. Chris Glerum +31 50 521 27 89; pers@gasunie.nl.

BEB Transport GmbH (BEB)

BEB Transport GmbH beheert een 3.100 kilometer lang gastransportnetwerk, inclusief 23 compressorstations, in Noord-Duitsland. Tot de kerntaken van het in Hannover gevestigde bedrijf behoort het verzorgen van transport van aardgas op een non-discriminatoire, veilige en betrouwbare wijze (www.beb.de).

Gas Transport Services B.V. (GTS)

Gas Transport Services BV, 100% dochteronderneming van Gasunie, is aangewezen als landelijk beheerder van het Nederlandse gastransportnet. Eén van de belangrijkste taken van GTS is het verzorgen van transport van aardgas op een non-discriminatoire wijze ter bevordering van een goedwerkende gasmarkt (www.gastransportservices.nl).

N.V. Nederlandse Gasunie (Gasunie)

De N.V. Nederlandse Gasunie (Gasunie) is een gasinfrastructuur- en gastransportbedrijf. De onderneming is eigenaar van het Nederlandse gastransportnet dat een van de grootste netwerken in Europa is. Het gastransportnet omvat een lengte van meer dan 12.000 km, ongeveer 1.100 gasontvangstations en andere infrastructuur voor gas en kwaliteitsmanagement. De totale gasdoorzet bedroeg in 2006 96,4 miljard m3. De Nederlandse Staat is sinds 1 juli 2005 de enige aandeelhouder. Gasunie´s missie is het leveren van veilig en betrouwbaar gastransport op een efficiënte, rendabele en duurzame manier (www.gasunie.nl).

Eind 2007 heeft Gasunie een overeenkomst getekend voor de aankoop van de gastransporttak van BEB. De formele afronding van de aankoop vindt naar verwachting medio 2008 plaats. Beide bedrijven zullen samenwerken aan een goede energievoorziening voor Nederland, Duitsland en geheel Europa op basis van onafhankelijke gasinfrastructuren.

Gas Regional Initiative (GRI)

GRI is een samenwerking tussen toezichthouders, netbeheerders en andere stakeholders. Het is een initiatief van ERGEG (European Regulators Group for Electricity and Gas) en is gericht op de bevordering van de ontwikkeling van regionale energiemarkten. De Nederlandse toezichthouder Nma/Dte speelt daarbij in de Noordwest Europese regio een voortrekkersrol