Gemeente Hilversum

Drie nieuwe inschrijvingen in het Gulden Boek

18 februari 2008
Op 4 maart 2008 worden mevrouw L.L.F. Jongerius-Wolters, de heer T.H.A.M. Reijn en de heer S.F. van Eck ingeschreven in het Gulden Boek van Hilversum. Op die dag wordt de 584e verjaardag van Hilversum gevierd en dan worden traditiegetrouw zeer verdienstelijke personen voor de gemeente ingeschreven in het Gulden Boek.

Mevrouw Lydia Jongerius-Wolters werd zestien jaar geleden bestuurslid bij de Katholieke Bond voor Ouderen, de KBO. Ze was eerst tweede secretaris en naderhand vicevoorzitter, een functie waar zij na februari 2008 mee stopt omdat dan haar maximale bestuursperiode voorbij is. Naast haar bestuurlijke werkzaamheden heeft zij een eigen 'netwerk' opgezet voor het vervoer van mensen die niet in staat zijn op eigen gelegenheid de bijeenkomsten bij te wonen. Tot januari 2007 vulde zij ook het afdelingsboekje van de KBO. Daarin schreef zij over bijzonderheden over de afdeling en belangrijke voorlichting voor oudere mensen.

Dat redactioneel werk haar belangstelling heeft, blijkt ook uit haar betrokkenheid bij de oprichting van de gemeentelijke Seniorenpagina in de Gooi en Eembode eind jaren negentig. Vanaf de start in 2000 is zij tot op heden een actief en gewaardeerd lid van de redactieraad.

In 1992 werd mevrouw Jongerius vrijwilliger bij De Zonnebloem Hilversum. Zij is acht jaar lang voorzitter geweest van de afdeling Riebeeck. Thans verricht zij vrijwilligerswerk voor De Zonnebloem Hilversum-Zuid. Zij verzorgt vervoer naar de ziekendriedaagse in de Emmaüs Parochie, waar zij zich ook met andere organisatorische zaken bezighoudt. Ze staat bekend als een zeer actieve vrijwilliger, die altijd klaar staat voor de gasten.

Daarnaast verricht mevrouw Jongerius als vrijwilliger bij de Zusters Augustinessen hand- en spandiensten. Zo bemant ze bij toerbeurt de receptie, springt bij in crisissituaties en verleent niet alleen een luisterend oor maar steekt ook regelmatig de handen uit de mouwen.

De heer Sebastiaan van Eck is Hilversums musicus en is gedurende vele jaren verbonden aan Hilversumse radio-orkesten. Als cellist is hij thans verbonden aan de Radio Kamer Filharmonie en met zijn toonaangevende Hilversumse 'Franciscus Strijkkwartet' heeft hij als cellist in binnen- en buitenland vele concerten gegeven.

Hij heeft op een onnavolgbare, enthousiasmerende en deskundige manier een grote impuls gegeven aan het culturele muziekleven in Hilversum. Hij startte begin jaren negentig van de vorige eeuw concerten in de Tesselschadekerk en stond vervolgens aan de wieg van de zo succesvolle Raadhuisconcerten in Hilversum.

Als artistiek leider en inspirator van de Stichting Raadhuisconcerten Hilversum heeft hij, onder het motto 'Hilversumse musici voor een Hilversums publiek', de Raadhuisconcerten uniek gemaakt. De formule is inmiddels gedurende 12,5 jaar zeer succesvol gebleken, op een bijzonder Hilversums podium: de Burgerzaal van het monumentale Dudok raadhuis te Hilversum.

Maar ook op andere wijze heeft de heer Van Eck zich ingezet om een bijzondere verbintenis tussen de omroepmusici en Hilversum tot stand te brengen. Op zijn initiatief wordt in samenwerking met het Muziekcentrum voor de Omroep een educatief programma ontwikkeld. Bij Hilversumse onderwijsinstellingen maakt hij de leerlingen bekend met de schoonheid en zeggingskracht van klassieke muziek door de raadhuisconcerten daar in te leiden. De leerlingen worden vervolgens uitgenodigd om tijdens de repetities van de betreffende muziekuitvoering te komen genieten.
Daarnaast worden door hem, al of niet vanuit de Stichting Raadhuisconcerten, bij bijzondere gelegenheden in Hilversum concerten verzorgd.

De heer Theo Reijn is een geboren en getogen Hilversummer uit een echte Erfgooiersfamilie.

Als detaillist in Hilversum Noord was hij elf jaar lang voorzitter van het winkelcentrum aldaar en hij trad toen ook toe tot het algemeen bestuur van de Hilversumse ondernemingsvereniging STRO. In 1991 volgde zijn benoeming tot Algemeen Secretaris van de STRO. Vanuit die positie heeft hij op beroepsmatige wijze de belangen van de Hilversumse ondernemers meer dan voortreffelijk behartigd bij overheden en instellingen. Met onvermoeibare inzet functioneerde hij in een reeks van overlegorganen, verenigingen en stichtingen, onder andere in de Overleggroep Binnenstad, het Parkeer Overlegplatform, de Stichting Hilversum City, de Stichting Culturele Manifestatie Hilversum en vele andere.

Niet alleen plaatselijk maar ook regionaal stond hij voor de belangen van de Hilversumse ondernemers, bijvoorbeeld in het Regionaal Bestuur Arbeidsvoorziening Midden-Nederland, als regiomanager Gooi- en Eemland van het MKB en in het Algemeen Bestuur van de Kamer van Koophandel Gooi- en Eemland. Naast zijn werk voor de Hilversumse ondernemers was hij ook zeer betrokken bij de sociale infrastructuur van Hilversum. Hij is nu voorzitter van de Stichting Versa/SIS.

Daarnaast was hij vele jaren actief in het club- en buurthuiswerk. Zo was hij geruime tijd lid van de Stichting Wijkraad Van Riebeeck en als zodanig, met groot succes, speciaal belast de coördinatie van het jongerenwerk. Na zijn verhuizing naar Hilversum Noord werd hij secretaris van het Club- en Buurthuiswerk in Noord.

Op de verjaardag van de gemeente Hilversum op 4 maart vindt traditioneel 'de inschrijving van het Gulden Boek' plaats in de Burgerzaal van het raadhuis. Het gemeentebestuur van Hilversum maakt hiermee zijn waardering kenbaar voor diegene(n) die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor de Hilversumse gemeenschap. Men moet zich gedurende een reeks van jaren op één of bij voorkeur meerdere terreinen op uitzonderlijke wijze hebben ingezet en onderscheiden voor de Hilversumse gemeenschap.