Gemeente Purmerend

Levendige discussie bij debatten over het Wmo beleid

21 februari 2008

Iedereen doet mee!

Op maandagmiddag 18 februari en woensdagavond 20 februari werd Partycentrum Concordia goed bezocht. Niet voor een feestje, maar voor een serieuze discussie over het gemeentelijk Wmo beleid van de komende jaren. Wmo staat voor Wet maatschappelijke ondersteuning. Kern van deze wet is 'Iedereen doet mee'. Centraal bij de twee debatten stonden de plannen van de gemeente op het gebied van welzijn, veilig en plezierig wonen, sociale samenhang in wijken en buurten, deelname van iedereen aan het maatschappelijke, sociale en culturele leven, zelfredzaamheid van burgers en ondersteuning daarbij als dit moeilijk is.

Maandagmiddag waren de professionals uitgenodigd (maatschappelijke instellingen, woningbouwcorporaties, welzijnsinstellingen etc) en woensdagavond was het de beurt aan de Purmerendse burger om te reageren op de Wmo plannen van de gemeente.
Wethouder Mona Keijzer opende de bijeenkomsten. Zij was blij verrast met de grote opkomst en sprak haar waardering uit over het feit dat Purmerenders hun vrije avond ervoor lieten schieten om mee te praten. "Burgers en professionals moeten in een vroeg stadium betrokken worden bij de plannen. De gemeente kan zo haar ideeën toetsen aan de praktijk. Alleen op deze manier kan de gemeente beleid maken dat met de voeten in de samenleving staat" aldus wethouder Keijzer.

Na de inleiding konden de deelnemers zich aansluiten bij verschillende 'discussietafels' waar één onderdeel van het Wmo plan centraal stond. Onder leiding van een ambtelijk voorzitter en soms met gebruik van prikkelende stellingen werden de deelnemers uitgedaagd om commentaar te geven op de visie, ideeën en speerpunten van de gemeente. Die uitdaging werd van harte aangenomen. Er werden kritische vragen gesteld, opmerkingen, aanvullingen en waardevolle tips meegegeven aan de aanwezige beleidsambtenaren. Ook werd waardering uitgesproken voor de wijze waarop de gemeente burgers en deskundigen aan het begin van het proces laten meepraten.

Wethouder Keijzer sloot de bijeenkomsten af met een uiteenzetting van wat er nu verder gaat gebeuren met alle opmerkingen en tips. "Eerst gaan de beleidsambtenaren weer aan de slag om datgene wat er gezegd is te betrekken bij de plannen. Daarna wordt het Wmo beleidsplan voorgelegd aan de Wmo Cliëntenraad. Met hun advies gaat het naar het forum Samenleving en daarna neemt de gemeenteraad het besluit". "Dat gaat vast heel lang duren, was een kritische opmerking uit de zaal. Hierop kon wethouder Keijzer de aanwezigen geruststellen, halverwege 2008 net voor of na de grote vakantie moeten de plannen door de raad zijn vastgesteld.