Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Geannoteerde agenda Landbouw- en Visserijraad 18 februari 2008


11 februari 2008 - kamerstuk

rectie Internationale Zaken
Di

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA 's-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum

2008/287 IZ. 11 februari 2008

onderwerp bijlagen

Geannoteerde agenda Landbouw- en Visserijraad 18 februari 2008 Geachte Voorzitter,

Op 18 februari 2008 a.s. vindt in Brussel de volgende vergadering plaats van de Raad van Ministers voor Landbouw en Visserij van de Europese Unie. In deze brief informeer ik u over de onderwerpen die op de agenda staan en de Nederlandse inzet daarbij.

Het is mogelijk dat er nog onderwerpen aan de agenda worden toegevoegd of juist worden uitgesteld tot een volgende vergadering.

De Raad discussieert over voorstellen van de Europese Commissie voor het toelaten tot de EU-markt van vier genetisch gemodificeerde maïsvariëteiten en een genetisch gemodifi- ceerde fabrieksaardappel. Vervolgens discussieert de Raad aan de hand van een aantal vragen over de health check van het Gemeenschappleijk Landbouwbeleid (GLB). De Commissaris zal de Raad informeren over de stand van zaken van de WTO-onderhande- lingen. Ten slotte zal de Franse delegatie onder het agendapunt diversen aandacht vragen voor een verantwoord georganiseerde agroketen en zal de Cypriotische delegatie aandacht vragen voor de droogte op Cyprus. Er staan geen visserijpunten op de officiële agenda. Voorafgaand aan de Raad zullen de ministers van Visserij elkaar in Brussel informeel ontmoeten en discussiëren over visserijcontrole.

Genetisch gemodificeerde organismen
COM(2007) 813, COM(2007) 814, COM(2007) 815, COM(2007)816, COM(2008) 47 (Aanname)
Op de agenda staan een vijftal voorstellen voor een Raadsbesluit voor het toelaten tot de EU-markt van vier genetisch gemodificeerde maïsvariëteiten die een resistentie hebben tegen bepaalde insecten en herbiciden. Tevens staat er op de agenda een voorstel voor een Raadsbesluit voor het toelaten tot de EU-markt van diervoeder geproduceerd met een genetisch gemodificeerde fabrieksaardappel met een gewijzigde zetmeelsamenstelling. Op grond van Europese regelgeving over genetisch gemodificeerde organismen (ggo's) kunnen genetisch gemodificeerde levensmiddelen en diervoeders worden toegelaten tot de markt als ze veilig zijn bevonden voor mens en milieu.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
11 februari 2008 IZ. 2008/287 2

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) heeft betreffende ggo's veilig bevonden. Op grond van dit positieve advies van de EFSA kan Nederland instemmen met de markt- toelating van deze ggo's.

Health check
COM(2007) 722
(Debat)
De Raad zal wederom stilstaan bij de commissiemededeling over de health check. Evenals tijdens de vergadering van 21 januari jl. zal de Raad discussiëren aan de hand van een aantal vragen van het voorzitterschap. Deze nieuwe vragen zijn op dit moment echter nog niet bekend. Ik zal mijn inbreng in de discussie baseren op de kabinetsinzet, zoals geformuleerd in mijn brief van 7 december jl. (TK 28625, nr. 54) en met u besproken tijdens de Algemeen Overleggen op 12 december en 16 januari jl.

Het Voorzitterschap streeft ernaar om in de Raad in maart 2008 conclusies aan te nemen. Mede op basis van deze Raadsconclusies zal de Commissie vervolgens wetgevings- voorstellen kunnen opstellen en deze nog voor de zomer van dit jaar publiceren. Onder Frans voorzitterschap zal de Raad vervolgens in de tweede helft van 2008 deze wet- gevingsvoorstellen bespreken om tot een politiek akkoord te komen voor het einde van dit jaar.

Diversen
a) WTO-onderhandelingen
(Informatie van de Commissie)
Commissaris Fischer Boel zal de Raad een overzicht geven van de stand van zaken van de WTO-onderhandelingen. De afgelopen maanden is er stevig onderhandeld over de voor- stellen, onder meer op landbouwgebied, met als doel de partijen zoveel mogelijk bijeen te brengen. Op een aantal onderwerpen is het niet tot voorstellen gekomen. Zo zijn de gedifferentieerde exportbelastingen en non-trade concerns niet uitgewerkt en zijn nog niet alle bepalingen over markttoegang voor ontwikkelingslanden opgenomen. De EU- vertegenwoordiger verwelkomde deze voorstellen, maar heeft bezwaren ingebracht met name ten aanzien van verdergaande markttoegang en gewezen op het belang van een parallelle voortgang op alle dossiers, met name Non Agricultural Market Access (NAMA). Naar verwachting zal de voorzitter van de landbouwwerkgroep Crawford Falconer, mede op basis van de afgelopen maanden plaatsgevonden onderhandelingen, deze maand met gereviseerde conceptvoorstellen komen, waarin nu wel alle onderwerpen zijn opgenomen. Tevens worden ook gereviseerde conceptvoorstellen verwacht voor (NAMA).

De Nederlandse inzet voor een succesvolle WTO-ronde blijft onverminderd. Ik steun de inzet van de Commissie, die gericht is op een ambitieus en evenwichtig akkoord tussen en binnen alle drie de WTO-pijlers; landbouw, NAMA en diensten, dat rekening houdt met zowel de offensieve als de defensieve belangen. Nederland zal zich inzetten voor de non- trade concerns in zowel de huidige Doha-ronde als in toekomstige onderhandelings- rondes, rekening houdend met de bijzondere positie van ontwikkelingslanden.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
11 februari 2008 IZ. 2008/287 3

b) Verantwoorde agroketen (Frankrijk)
De Franse delegatie zal aandacht vragen voor een verantwoord georganiseerde keten in het belang van de producenten en de consumenten. Frankrijk wenst binnen de Gemeen- schappelijke Marktordeningen op communautair niveau juridische kaders te creëren voor de ontwikkeling van producenten- en brancheorganisaties, met inachtneming van de mededingingsregels. De organisatie van de producentenorganisaties in de groente- en fruitsector zou daarbij als voorbeeld moeten dienen.

c) Droogte (Cyprus)
De Cypriotische delegatie zal aandacht vragen voor de gevolgen van de aanhoudende droogte op het eiland.

Informele bijeenkomst Visserijministers over visserijcontrole Op verzoek van de Europese Commissie heeft het Voorzitterschap een informele bijeen- komst belegd om van gedachten te wisselen over het controleregime in het Gemeen- schappelijk Visserijbeleid. De Europese Commissie heeft het voornemen eind dit jaar een nieuwe controleverordening aan de Raad voor te leggen. De uitkomsten van deze informele discussies wil de Commissie betrekken bij de voorbereiding van haar voorstellen. Dit geldt ook voor de resultaten van het onderzoek van de Europese Rekenkamer dat in 2005 en 2006 in zes lidstaten, waaronder Nederland, is uitgevoerd. Het Rekenkamerrapport is erg kritisch over het functioneren van de visserijcontrole en vooral het toezicht van de Commissie op de inspectie, controle en handhaving in de lidstaten. Uit Rekenkamerrapport komt een redelijk positief beeld naar voren over de Nederlandse situatie.

Ik ben positief over de aandacht die controle, inspectie en handhaving nu krijgt in het visserijbeleid. Het is een wezenlijk onderdeel van een beleid gericht op duurzaamheid. Beleid dat onvoldoende wordt nageleefd, zal niet de beoogde doelen halen. Het rapport van de Rekenkamer bevestigt de verschillen tussen lidstaten wat betreft de invulling van de controle en inspectie. Naar mijn opvatting moeten communautaire regels op een gelijkwaardige wijze worden geïmplementeerd, geïnspecteerd en gehandhaafd.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


---- --