Vereniging van Effectenbezitters


Effect 4: Dividendrendement ongekend hoog

In Effect 4 die op 16 februari is verschenen, komen de volgende onderwerpen aan bod:

Rendement met dividend
In de AEX zijn een aantal aandelen die traditioneel een hoog dividendrendement hebben, waaronder de financiële waarden, flink in koers gedaald. Fortis spant hier wel de kroon: het management heeft al aangegeven dat zal worden voorgesteld om het slotdividend voor 2007 op 0,59 euro per aandeel vast te stellen. Daarmee komt het totale dividend op 1,29 euro, bij de huidige koers geeft dat een dividendrendement van meer dan 9 procent. Ook Aegon, ING Groep, DSM, KPN, Randstad en Shell zijn aantrekkelijk. De AEX als geheel heeft bij een stand van 438 punten een dividendrendement van 4,1 procent, meer dan het rendement op een tienjarige staatslening, en dat is geen gebruikelijke situatie.

Special Beleggingsfondsen
Veel aandacht voor beleggingsfondsen in dit nummer, onder meer in de vorm van twee interviews met prominenten uit de fondswereld.
* Interview met Ivar Roeleven, directeur beleggingsfondsen bij ING Investment Management. Op dit moment is de spaarrekening de grootste concurrent van de beleggingsfondsen van ING. Maar sparen is niet de oplossing bij een inflatie van 3 procent en de fiscus die 1,2 procent inhoudt, aldus Roeleven.
* Beleggen met een hoofddoek: een kritische blik op islamitische beleggingsproducten. De iShares MSCI Islamic fondsen blijken niet geschikt voor de echte moslims.
* Beleggingsfondsen in de uitverkoop: technische analyse door Royce Tostrams waarin de koerspatronen van enkele bekende beleggingsfondsen worden bekeken.
* Rendement en risico bij fondsselectie: waar moet een belegger op letten bij zijn zoektocht naar een goed beleggingsfonds?
* Booming grondstoffen: het aantal beleggingsfondsen dat in grondstoffen belegt is de laatste jaren sterk groeiende. Een vergelijking van vier prominente fondsen in deze categorie.
* Een broodje met Peter Beijers, de beheerder van het Orange Fund van Kempen. Beijers heeft een duidelijk visie op de markt, en tipt Eriks. Unilever presteert naar tevredenheid
Unilever kwam met prima cijfers en startte een nieuw inkoopprogramma waarbij voor ten minste anderhalf miljard euro aan eigen aandelen zal worden teruggekocht, iets dat ook in 2007 al gebeurde. Unilevers rendement op het eigen vermogen was de laatste acht jaar steeds ruim boven de 20 procent, ook in de moeilijke (beurs)jaren na de internethype. Gemiddeld bedroeg het rendement op het eigen vermogen in die periode maar liefst 36 procent. De hoogte van deze graadmeter is voor aandeelhouders een geruststellend idee. Het cliché gaat zonder meer op: eten blijven we altijd.

Verder in Effect:

* Wat moet Microsoft met Yahoo!?: fundamentele analyse door Jacques Potuijt van bieder Microsoft en zijn prooi Yahoo!, en van hun belangrijkste concurrent: Google.
* Effectenkrediet met haken en ogen: Kan een bank het dekkingspercentage van een aandeel zomaar wijzigen? Ja, dat kan.
* Warrens winkelwagentje: column van VEB-directeur Jan Maarten Slagter over het recente koopgedrag van de bekendste belegger ter wereld.
* Olympische Spelen als visitekaartje: column van Bert van Dijk vanuit China, dat de Olympische Spelen aangrijpt om zicht te presenteren als economische grootmacht.
* Klassieke recessie, maar dan anders: column van Alex Otto over de recessieachtige ontwikkelingen in de VS.
* VS vol in de tegenwind: macro-economie met Cees Rijsdijk. Het gaat nu toch echt niet goed met de Amerikaanse economie.
* Collar en Straddle op TomTom: Kees van Lieshout presenteert enkele complexe optiecombinaties rond het aandeel TomTom.
* Kortweg: opmerkelijke nieuwsberichten rond Crucell, Unilever en ING Groep. De volledige artikelen kunt u lezen in Effect nummer 4. Voor de pers zijn de artikelen op aanvraag beschikbaar via het secretariaat van de VEB (070-3130000)

Vereniging van Effectenbezitters