Ingezonden persbericht
Society for International Development Afdeling Nederland
P E R S B E R I C H T
Klimaat: de volgende ronde
SID lezing : Gurmit Singh bespreekt politieke alternatieven om klimaatdoelstellingen te halen
Milieudeskundige en activist Gurmit Singh bespreekt politieke alternatieven om de klimaatdoelstellingen te halen. Pier Vellinga geeft commentaar.
Den Haag, 13 februari, 2008
Deze week worden de eerste stappen gezet op de Bali Roadmap. Voorlopig eindpunt daarvan is de Klimaattop van Kopenhagen, in december 2009. Daar moeten de 180 VN-landen het eens worden over bindende afspraken om wereldwijd de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Tot deze week hebben de landen de mogelijkheid om suggesties voor het werkprogramma te deponeren bij het Klimaatsecretariaat in Bonn. Hoe gaan de verplichtingen en lasten verdeeld worden, welke criteria worden daarbij gehanteerd en hoe wordt het onderhandelingsproces ingericht? Dat zijn de vragen die Professor Singh en Professor Vellinga zullen behandelen tijdens de SID lezing over Political Ways and Means to Address Climate Change bij de VU aanstaande maandag 18 februari om 18.00uur.
De oude industrielanden zijn verantwoordelijk voor het huidige concentratieniveau van broeikasgassen in de atmosfeer. Maar er kan geen sprake zijn van een oplossing als niet ook de ontwikkelingslanden hun verantwoordelijkheid gaan nemen. Zijn zij daartoe wel te verplichten, als dat hun inspanningen doorkruist om economische groei te bewerkstelligen en ooit maar in de buurt te geraken van de Westerse consumptieniveaus? Welke uitgangspunten worden gehanteerd bij het verdelen van de lasten? Is het gewoon: de vervuiler betaalt, of wordt er ook rekening met het ontwikkelingsniveau van het land, met de omvang van het BNP, of met de omvang van de bevolking? Het gaat hierbij overigens niet alleen over emissie-beperkingen, maar ook over de financiering van de aanpassingen aan reeds onvermijdelijke klimaatverandering, geschat op 55 miljard euro per jaar.
Ingewikkelde onderhandelingen dus, waar alleen iets van terecht kan komen als met name de grote spelers de EU, de VS en Rusland, China, India en Brazilië leiderschap tonen. Wereldburgers, maatschappelijke organisaties, de academie en de media doen er wijs aan om dit onderhandelingsproces nauwkeurig en kritisch te volgen.
De lezing van Gurmit Singh en Pier Vellinga is een onderdeel van de SID-serie 'Emerging global scarcities and power shifts' over mondiale milieu-, water- en energieschaarstes en de uitdagingen die deze voor de internationale samenwerking met zich meebrengen.