Waterschap Roer & Overmaas


regenwaterbuffers aan in Wijlre

Waterschap legt regenwaterbuffers aan in Wijlre

Waterschap Roer en Overmaas legt 4 regenwaterbuffers en grasbanen aan in Wijlre, gemeente Gulpen-Wittem om water- en modderoverlast te verminderen. Naast de aanleg van buffers hebben de Limburgse Land- en Tuinbouwbond, de Provincie Limburg en het waterschap onlangs afspraken gemaakt dat agrariërs op hun akkers maatregelen nemen om wateroverlast en erosie tegen te gaan.

Het gaat dan om het anders bewerken van grond -waarbij de grond niet wordt omgekeerd- en het in de winter en het voorjaar bedekt en daardoor beschermd zijn van de bodem met een wintergraan of groenbemester. Voor het stimuleren van de niet-kerende grondbewerking hebben het waterschap en de provincie de komende 5 jaren 2,5 en 1,5 miljoen euro beschikbaar gesteld. Ook worden grasbanen, graften en groenstroken aangelegd. In totaal heeft het waterschap al meer dan 300 regenwaterbuffers aangelegd.

De water- en modderoverlast als gevolg van het afstromen van regenwater vanuit het landelijk gebied dat grenst aan Wijlre (Ransdalerveld), wil het waterschap sterk verminderen door de aanleg van vier regenwaterbuffers. Een vijfde regenwaterbuffer zit nog in de planning. De maatregelen maken onderdeel uit van de herinrichting Ransdalerveld.

Het waterschap legt tussen de regenwaterbuffers grasbanen aan. Deze leiden het afstromend regenwater naar de regenwaterbuffers. De aanleg van de regenwaterbuffers maakt onderdeel uit van een samenhangend pakket van maatregelen dat waterschap en gemeente Gulpen-Wittem uitvoeren. De gemeente heeft inmiddels bijvoorbeeld al de riolering vernieuwd en de capaciteit vergroot van de riolering onder de Valkenburgerweg /Wielderdorpstraat. Ook is een aparte riolering voor regenwater aangelegd. Enerzijds om wateroverlast in de kern te verminderen, maar anderzijds ook om schoon water apart te houden en de rioolwaterzuiveringsinstallatie van het waterschap niet onnodig te belasten met schoon water.

De buffer aan de Klapstraat krijgt een inhoud van 830 m³ en de buffer aan de Industrieweg 1.220 m³. De regenwaterbuffers Elkenraderweg en Dikkebuiksweg krijgen een inhoud van respectievelijk 1.850 m³ en 1.910 m³. De buffers zijn bedoeld om afstromend regenwater tijdelijk op te vangen.

De aanleg van de regenwaterbuffers en de grasbanen wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Provincie Limburg, `Vitaal Platteland'. Daarnaast ontvangt het waterschap ook een bijdrage van de gemeente in de aanleg van de grasbanen. De Dienst Landelijk Gebied heeft in opdracht van de herinrichtingscommissie Ransdalerveld de benodigde gronden verworven. De totale kosten voor de aanleg van 5 regenwaterbuffers bedragen 700.000 euro.

Bij de aanleg van deze regenwaterbuffers houdt het waterschap zoveel mogelijk rekening met de nieuwe ontwikkelingen in het waterbeheer zoals klimaatverandering, zwaardere buien en meer opvang en infiltratie van regenwater op akkers door de nieuwe bewerkingsmethoden.