Vlaamse Overheid

Dikke-truiendag

Vlaanderen loopt warm voor vierde Dikke-truiendag

Vlaamse overheid

donderdag 24 januari 2008

Deelnemen aan de Dikke-truiendag is duidelijk een van de populaire goede voornemens voor 2008. Sinds het begin van het jaar zijn er 160.000 nieuwe deelnemers geregistreerd voor de Dikke-truiendag die dit jaar op 15 februari plaatsvindt.

Dat brengt de tussenstand op 325.000 deelnemende leerlingen in 800 Vlaamse en Brusselse scholen, 207 bedrijven en overheidsdiensten met 60.000 werknemers en 700 deelnemers thuis. Het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid wil het aantal van vorig jaar overtreffen en streeft naar dubbel zoveel deelnemers. Daarom doet het een warme oproep aan iedereen die nog niet is ingeschreven om zich alsnog te registreren via de website http://dikke-truiendag.lne.be.

Onder impuls van Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Energie, Hilde Crevits, zet Vlaanderen op 15 februari de thermostaat één graad lager. Heel wat bedrijven, scholen, overheden en gezinnen gaan het engagement aan om het energieverbruik te beperken en zo de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Met de actie wil de Vlaamse overheid, in samenwerking met de Vlaamse provincies, de VVSG, UNIZO, VOKA, Industrie Vlaanderen, Horeca Vlaanderen en Fedis, mensen bewust maken van de klimaatproblematiek en een effectieve vermindering van de CO -uitstoot realiseren. We beseffen het niet altijd, maar vanaf het moment dat we 's morgens opstaan, doen we heel wat dingen die een invloed hebben op ons klimaat. We zetten de verwarming aan, doen het licht aan, zetten de pc op. Ook op kantoor of op school maken we gebruik van verlichting en allerhande apparatuur, nemen we de lift ... Door die dagelijkse activiteiten verhoogt de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer. Het resultaat is gemiddeld 7 ton CO -uitstoot per Belg per jaar. We kunnen gerust met minder.

Laten we met z'n allen op de Dikke-truiendag de CO -uitstoot verlagen door bij de dagelijkse activiteiten thuis, op school én op kantoor minder energie te verbruiken. Dat kan met eenvoudige maatregelen zonder aan comfort in te boeten.

Een greep uit de voorgestelde acties:

Verlaag de thermostaat met 1 °C

De verwarming 1 graad lager zetten, betekent 7 procent minder brandstof verbruiken en dus 7 procent minder CO uitstoten. Als u dat een maand lang doet, dan levert dat een gemiddelde CO -besparing op van 63 g of 13,5 euro voor stookolie; voor aardgas is dat 49,2 g CO of 9,6 euro. Het is niet de bedoeling om de verwarming volledig af te zetten. Een dikke trui vangt het graadje lager op zonder comfortverlies!

Vervang gloeilampen door spaarlampen

Een gloeilamp zet slechts tien procent van haar energie om in licht. De rest gaat verloren aan warmte. Spaarlampen zijn heel wat milieuvriendelijker. Ze verbruiken maar liefst vijf keer minder energie en gaan tot tien keer langer mee. Een gezin dat bijvoorbeeld tien gloeilampen van 60 watt vervangt door spaarlampen van 12 watt, zal op de volledige levensduur van de spaarlamp maar liefst 720 euro besparen en 2,8 ton CO vermijden!

Verwijder het ijslaagje uit de diepvriezer

Als u de diepvriezer ontdooit en het ijslaagje verwijdert, gaat het toestel een stuk efficiënter werken. En uiteraard betekent minder energie ook minder CO !

Zo moet rationeel energieverbruik een structurele verankering krijgen thuis, op de werkvloer en op school.

Schrijf u vandaag nog in op http://dikke-truiendag.lne.be en bereken zelf wat u kunt besparen aan CO en euro's. U vindt er ook massa's slimme energietips voor nu, 15 februari en later!

Het milieu en uw portemonnee winnen er alvast bij, en wie een creatieve en efficiënte Dikke-truiendagactie bedenkt, maakt bovendien kans op een mooie prijs! Speel het slim, zet uw tanden in uw energieverbruik en in uw uitgaven.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Mevr. Diana Leuci, woordvoerster, Departement Leefmilieu, Natuur en Energie
Tel: 02 553 80 44
Fax: 02 553 14 98
GSM: 0473 91 71 08
Email: diana.leuci@lne.vlaanderen.be

Dhr. Bart De Schutter, coördinator
Tel: 02 553 80 35
Email: bart.deschutter@lne.vlaanderen.be