KNMG

Richtlijn medisch specialistische rapportage

Op 31 januari jl. heeft het Federatiebestuur van de KNMG ingestemd met de richtlijn 'medisch specialistische rapportage'. Deze richtlijn regelt de professionele standaard van artsen die als deskundige optreden in een civielrechtelijke of bestuursrechtelijke procedure.

De richtlijn is opgesteld door de Werkgroep Medisch Specialistische Rapportage (WMSR), in samenwerking met de KNMG. De richtlijn is bedoeld om helderheid te scheppen over het handelen van artsen die in een juridische context als deskundige optreden. De WMSR bestaat uit vertegenwoordigers van een aantal specialismen die verhoudingsgewijs vaak met deskundigenrapportages te maken hebben (psychiaters, neurologen, orthopeden, chirurgen). Ook vanuit de Nederlandse Vereniging voor Geneeskundig Adviseurs in Particuliere Verzekeringszaken (GAV) wordt aan de WMSR deelgenomen. Voorzitter van de werkgroep is prof. dr. Frank Koerselman, hoogleraar psychiatrie te Utrecht.

In de recent tot stand gekomen richtlijn worden normen gesteld met betrekking tot de inhoud en opbouw van het rapport van de deskundige, de persoon en de attitude van de deskundige, de onderzoekssetting en de in acht te nemen procedure. Tenslotte wordt stilgestaan bij twee specifieke aspecten: het opstellen van een rapport in het kader van een beoordeling van beroepsaansprakelijkheid en het uitvoeren van expertises in een bestuursrechtelijk kader. Het is voor de eerste keer dat de professionele standaard van de arts die optreedt als deskundige in kaart wordt gebracht. Bij het opstellen van de richtlijn is onder meer rekening gehouden met de jurisprudentie van de tuchtrechter. De richtlijn bevat 'minimumregels' en geeft wetenschappelijke verenigingen desgewenst ruimte om op specifieke onderdelen strengere eisen te stellen.

Opleiding
Enkele wetenschappelijke verenigingen hebben reeds een opleidingstraject ontwikkeld voor leden die als deskundige willen gaan optreden. De KNMG wil samen met de Vrije Universiteit en de WMSR een algemene opleiding ontwikkelen voor artsen die een rol als medisch deskundige ambiëren of reeds vervullen. Waar het gaat om de in acht te nemen professionele standaard zullen uit de nieuwe richtlijn eindtermen voor deze opleiding kunnen worden afgeleid. Daarnaast zal in het kader van de opleiding aandacht worden geschonken aan de (specifieke) juridische context waarbinnen de medisch deskundige zijn of haar werk verricht.

Registratie
Medisch deskundigen verrichten hun werkzaamheden in belangrijke mate in het kader van een juridische procedures (naast het uitbrengen van rapporten in buitengerechtelijke geschillen). Zowel de rechterlijke macht als de advocatuur hebben gepleit voor een algemeen systeem dat voorziet in de beschikbaarheid en kwaliteit van deskundigen, waaronder medisch deskundigen. Om die reden is het ministerie van Justitie bezig een deskundigenregister in te richten. Onlangs heeft daarover overleg plaatsgevonden tussen KNMG, WMSR en het ministerie. Gesproken is over een model waarin de beroepsgroep nauw betrokken wordt bij het bepalen van de eisen die gaan gelden voor de inschrijving van medisch deskundigen in het in te stellen register. Daarbij kan het volgen van de hiervoor een genoemde opleiding een belangrijke rol spelen. Vanwege de maatschappelijke en politieke discussie richt het ministerie zich in eerste instantie op een register voor deskundigen in strafzaken. Het model dat daarvoor wordt gekozen, moet in een latere fase echter ook toegepast kunnen worden met betrekking tot deskundigen op andere gebieden. De komende tijd zal hierover nader overleg plaatsvinden tussen het ministerie en de medische beroepsgroep. Over een aantal jaren, zo is de bedoeling, zal een situatie moeten ontstaan die gelijk is aan het traject van de medische opleidingen zelf: opleiding, eindtermen, registratie, herregistratie.

Zie voor de tekst van de richtlijn www.knmg.nl/publicaties. Nadere informatie: mw mr Hilde van der Meer (h.vd.meer@fed.knmg.nl, 030 2823265) of prof. mr J. Legemaate (j.legemaate@fed.knmg.nl, 030 2823765).