Gemeente Smallingerland


Wajong-jongeren naar leerwerkplek

Geen WSW-plek beschikbaar, wel leerwerkplaats...

Gemeenten hebben geld van het Rijk gekregen om de wachtlijsten WSW aan te pakken. Smallingerland heeft 90.000 euro ontvangen. Voor het aanpakken van de wachtlijsten is dit een druppel op de gloeiende plaat (genoeg voor hooguit drie plaatsen), daarom kiest Smallingerland voor een andere strategie.

Per 1-1-2008 stonden 120 Smallingerlanders op de wachtlijst voor een WSW-plaatsing en dit aantal loopt alleen maar op, omdat er erg weinig uitstroom is naar regulier werk. Er staan op de wachtlijst veel jongeren: de zg. Wajong-jongeren. Dit zijn oud-leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs die wachten op plaatsing maar nu noodgedwongen thuis zitten. Gelet op de lange wachtlijst kan het nog jaren duren voordat deze jongeren in aanmerking komen voor een WSW-plaats. Er is nu voor gekozen deze jongeren een leerwerkplek aan te bieden bij Caparis NV (de uitvoeringsorganisatie van de WSW). Dit gebeurt met behoud van de Wajong-uitkering. Het UWV heeft daarvoor toestemming verleend.

Caparis NV zorgt voor de begeleiding. De jongere kan tot het moment van de WSW-plaatsing dan aan de slag bij Caparis NV. Wij starten met 15 Wajong-jongeren.
Deze plaatsingen zijn onderdeel van een project (experiment) van de Gemeenschappelijke Regeling Sw Fryslân, een samenwerkingsverband tussen acht gemeenten waaronder Smallingerland. De GR heeft ook extra middelen van het Rijk ontvangen om de wachtlijst aan te pakken. Deze extra middelen komen overeen met het bedrag dat aan de afzonderlijke gemeenten is verstrekt. Ook deze middelen worden ingezet om jongeren die op de wachtlijst staan een leerwerkplek te bieden. De plaatsing van de jongeren door Smallingerland anticipeert op de start van dit gezamenlijke project van de GR.
Smallingerland begint deze maand al met de plaatsing van de eerste jongeren met een Wajong-uitkering.