Cito

Arnhem, 14 februari 2008

Aantel boekjes met bindfouten Citotoets valt mee

Op woensdagavond 13 februari meldde Cito dat er een bindfout in het opgavenboekje derde toetsdag van de Citotoets was geconstateerd. Omdat de omvang van het probleem niet ingeschat kon worden, heeft Cito meteen de media ingelicht. Aan leerkrachten werd geadviseerd de boekjes voor aanvang van de toets goed te controleren. Indien de opgavenboekjes een bindfout bevatten, dan was het toegestaan een correct boekje te kopiëren. Ook konden leerkrachten contact met Cito opnemen en een digitaal bestand van het opgavenboekje opvragen. Van die laatste mogelijkheid hebben in de loop van de donderdagochtend enkele scholen gebruik gemaakt. In totaal komt het aantal scholen waar opgavenboekjes met bindfouten waren geleverd op minder dan 10. Hoeveel scholen boekjes hebben moeten kopiëren is vooralsnog niet bekend.

Door de bindfout ontbraken in het opgavenboekje enkele pagina's terwijl andere er dubbel in voorkwamen. Het is niet mogelijk dat kinderen een boekje met een bindfout hebben gemaakt zonder dit op te merken. De opgaven van de tweede taak ontbraken namelijk helemaal en de eerste en derde taak waren onvolledig. Het is dus onmogelijk dat het Leerlingrapport wordt gebaseerd op foutieve gegevens.

Cito heeft gemeend geen risico te moeten lopen met de afname van de Citotoets. Bij de behandeling van de bindfout stond voorop dat kinderen niet de dupe mochten worden van een laat ontdekte fout. Vanuit dat uitgangspunt is dan ook meteen contact gezocht met de media nadat een school Cito had gebeld met de foutmelding en de omvang van de fout niet in te schatten bleek. Op die wijze is heel Nederland vanaf 13 februari 22.00 uur over de bindfout en de te nemen maatregelen geïnformeerd. Cito betreurt het uiteraard dat, ondanks alle veiligheidsmaatregelen en controlemomenten deze omissie heeft kunnen voorkomen. Uit het voorval zal lering worden getrokken voor komende Citotoetsen.