PERSBERICHT
Apeldoorn, 14 februari 2008
Actie bespaart op één dag 33 ton CO2 = 1,1 miljoen Euro
Warme Truiendag 2008 slaat aan
40% Van de in Nederland gebruikte energie gaat op aan de verwarming van gebouwen. Hierop kan met simpele maatregelen en een duurzamer gebruik 40% worden bespaard. Dit geldt voor zowel bedrijfsmatig gebruikte gebouwen als voor woonhuizen. Ook op de verwarming van schoolgebouwen kan flink bespaard worden. Het wordt tijd dat we dit besparingspotentieel gaan aanspreken en niet langer wachten met het nemen van maatregelen.
Daarom roept Het Klimaatverbond samen met kinderzender Z@PP op Nederland 3 iedereen in Nederland op om deel te nemen aan de Warme Truiendag op 15 februari en die dag een warme trui aan te trekken en de verwarming een graad lager te zetten. De verwarming één graad lager bekent 7% minder energieverbruik en dus 7% minder CO2-uitstoot. Het Klimaatverbond denkt dat er morgen 1 miljoen mensen meedoen en er dus 33 ton CO2 wordt bespaard (zie bijlage Factsheet). Deze laagdrempelige actiedag is bedoeld om meer mensen te stimuleren om structureel op hun energierekening te gaan besparen en hiermee de klimaatveranderingen tegen te gaan.
Zoals gisteren door VROM bekend gemaakt, vallen de meeste energielabels van de eerste honderdduizend labels die nu zijn uitgegeven in de D-klasse (ruim 20.000), op de voet gevolgd door de E-klasse (ruim 19.000) en de C-klasse (17.500), blijkt uit de gegevens van SenterNovem. De Warme Truiendag maakt duidelijk dat er door rationeel energiegebruik en het toepassen van simpele maatregelen heel veel te besparen is. Het Klimaatverbond roept daarom iedereen in Nederland op om bewuster om te gaan met energie en tot het nemen van maatregelen als het laten aanbrengen van spouwisolatie en vloerisolatie en het laten plaatsen van een HR-combiketel en HR++-glas.
De Warme Truiendag slaat aan:
Op veel scholen in regio Zuid-Kennemerland en IJmond start de dag met een warming-up van een sportleraar; er doen in deze regio minstens 2.500 leerlingen mee. In Apeldoorn springen 400 kinderen in een trui zich samen met de wethouder warm op een jumpnummer uitgezonden door radio Apeldoorn. Basisschool De Wijzer in Arnhem gaat de strijd aan in een klimaatwedstrijd met twee andere Arnhemse scholen in het buurtcentrum St. Marten/ Sonsbeekkwartier. In deze wijk is de stichting 'Kom op voor een duurzame wijk' actief, de stichting organiseert ter gelegenheid van de Warme Truiendag o.a. een informatiemarkt met energiebesparingstips. Niet alleen in de kantoren van gemeenten en provincies gaat de verwarming een paar graden lager, ook bij het ministerie VROM en o.a. NUON zijn medewerkers opgeroepen om in een trui naar kantoor te komen. Heel Nederland kan zich om 15.30 uur warm dansen op de Warme-Truiendag-Uit-Je-Dip-Tip uitgezonden door RabRadio op Radio 3 FM.
De Warme Truiendag is een initiatief van Het Klimaatverbond en Z@PP op Nederland 3 en wordt jaarlijks op of rond 16 februari gehouden; de dag waarop in 2005 de Kyoto-overeenkomst in werking trad.
Met medewerking van Teleac, RabRadio 3 FM, KRO, Milieudefensie, Stichting Milieunet, Weizigt NMC, COS Nederland, SME Advies, Eneco, Connerga B.V. XAPP, Giant B.V. en Joris Putman.
Gemeente Apeldoorn
Gemeente Apeldoorn