Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Conclusies van de commissie Dijsselbloem baren JOB zorgen voor het competentiegericht onderwijs

In het rapport van de commissie Dijsselbloem is er stevige kritiek geuit op onderwijsvernieuwingen van de afgelopen 15 jaar. Zo zouden bij onderwijsvernieuwingen grote risico's zijn genomen. De begeleiding van jongeren schoot vaak te kort, er was te weinig aandacht voor maatwerk en de wetenschappelijke onderbouwing ontbrak. Bovendien werd er te weinig gehoor gegeven aan de mening van jongeren, docenten en ouders over de vernieuwingen.

Naar aanleiding van deze conclusies vraagt JOB (JongerenOrganisatie Beroepsonderwijs) opnieuw verscherpte aandacht voor de invoering van onderwijsvernieuwingen in het MBO (Middelbaar BeroepsOnderwijs). Momenteel wordt competentiegericht onderwijs in het MBO landelijk ingevoerd. Dit proces moet in 2010 voltooit zijn.
De invoering hiervan vertoont sterke overeenkomsten met de in het rapport beschreven invoering van "het nieuwe leren".

In het voorjaar wees JOB, in de gezamenlijke Noodklok actie met de LSVb en het LAKS, al op de tekortkomingen die MBO-studenten ervaren bij de invoering van het competentiegericht onderwijs.
Daarom is het van belang dat alle betrokken partijen de adviezen van de commissie die zijn geformuleerd in het toetsingskader voor onderwijsvernieuwingen ter harte te nemen. `Op die manier voorkom je dat er na de invoering van het competentiegericht onderwijs een commissie Dijsselbloem 2 in het leven geroepen zal worden', aldus Fieke Nobel, voorzitter van JOB.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Vincent Feith, vice-voorzitter JOB, 06- 15960113 / vincent@job-site.nl.


---- --