Milde griepepidemie
13-2-2008
Het aantal griepgevallen in Nederland loopt op. Er heerst een milde epidemie. De huisartsen rapporteerden 61 op de 100.000 inwoners met griepachtige klachten. Van een epidemie is sprake als de griep ruim boven de 50 op de 100.000 inwoners ligt én het griepvirus ook wordt aangetoond in kweken.
Tijdens de herfst en winter lopen veel mensen een verkoudheid of griep op. De virussen die griep- en verkoudheid veroorzaken zitten in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Ze worden door praten, hoesten of niezen verspreid. De kans op besmetting is vooral groot in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht geventileerd wordt, zoals in een trein of bus, op school of kinderdagverblijf. Virussen worden ook overgedragen via handen, bijvoorbeeld als iemand u een hand geeft, of via voorwerpen zoals deurknoppen en speelgoed.
Verklein de kans op besmetting
Besmetting is nooit helemaal te voorkomen. Maar er zijn maatregelen die wel de kans verkleinen dat u besmet wordt, of dat u griep of verkoudheid aan anderen overdraagt.
* Was regelmatig uw handen met water en zeep en raak zo min mogelijk uw mond, neus of ogen aan. Handen wassen is belangrijk voor het eten èn na het hoesten, niezen of snuiten. Droog de handen met een stuk keukenrol of een papieren handdoekje.
* Houd uw hand of zakdoek voor uw mond als u niest of hoest. Nies of hoest niet in de richting van een ander.
* Gebruik bij voorkeur papieren zakdoeken en tissues en gebruik ze éénmalig. Gooi ze na gebruik in de vuilnisbak.
* Maak voorwerpen zoals deurknoppen regelmatig schoon. Was regelmatig het beddengoed en knuffels of stoffen speelgoed op 60°C.
* Ventileer woon- en slaapruimten. Laat ventilatieroosters altijd iets open, of zet het raam op een kier (met anti-inbraakstang of slot).
Verschil tussen griep en verkoudheid
Griep begint vaak plotseling met koude rillingen, koorts, hoofdpijn en spierpijn. Kenmerkend voor griep is de koorts, die binnen 12 uur kan oplopen tot 39°C of hoger. Ook kunt u klachten krijgen als keelpijn en droge hoest. Volledig herstel van een griep duurt een tot drie weken. Verkoudheid begínt vaak met keelpijn, gevolgd door hoofdpijn en een loopneus. Koorts komt vrijwel alleen voor bij verkouden kinderen. De klachten gaan vaak na een tot drie weken vanzelf over. Bij kinderen kan het wat langer duren.
Tips om klachten te verlichten
Neem bijvoorbeeld rust als u zich ziek voelt en voorkom dat uw lichaam afkoelt als u koorts heeft. Drink voldoende en onderdruk uw hoest niet. Hoesten houdt de luchtwegen schoon. Ook is het beter om uw neus ophalen dan om te snuiten. Ophalen zuigt het slijm weg uit de bijholten en dat verkleint de kans op ontstekingen. Als u snuit, snuit dan de neusgaten een voor een. Verder is het beter om sigarettenrook te vermijden. Bij griep en verkoudheid zijn de slijmvliezen van de luchtwegen ontstoken. Rook irriteert de slijmvliezen en vertraagt de genezing.
Griep en verkoudheid zijn erg besmettelijk. Goede hygiëne kan verspreiding voorkomen. Houd uw hand of een zakdoek voor uw mond als u hoest of niest. Gebruik bij voorkeur een papieren zakdoek of tissue en gooi deze na één keer gebruik weg. Was vaak uw handen, ook na hoesten, niezen of snuiten.
Risico's van griep of verkoudheid
Griep en verkoudheid genezen bij gezonde mensen meestal zonder medische behandeling. Maar voor sommige mensen kan griep ernstige gevolgen hebben. Bijvoorbeeld voor ouderen of mensen met een kwetsbare gezondheid. Verschillende groepen komen in aanmerking voor de gratis griepprik die via de huisarts gegeven wordt. Daarnaast is iedereen vrij om zich - op eigen kosten - tegen griep laten vaccineren. Neem hiervoor contact op met uw huisarts. U kunt ook bij uw werkgever informeren, want sommige werkgevers vergoeden de griepprik.
Met vragen over griep en verkoudheid kunt u terecht bij de GGD, huisarts, apotheek of drogist.
Meer informatie
Voor meer informatie of het bestellen van informatiemateriaal kunt u contact opnemen met de GGD Noord- en Midden-Limburg, T 077 850 48 48 of e-amil. De folder is tevens aan te vragen bij Postbus 51 of raadpleeg de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu