Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 13 februari 2008

Géén effect van kleur blauw op winkans in judowedstrijd

Onderzoekers pleiten voor nauwkeuriger onderzoek naar effect van kleur in sport

Het is niet de kleur blauw die veroorzaakt dat judoka's in een blauw pak vaker winnen. In een studie die in 2005 werd gepubliceerd in Nature werd gesteld dat judoka's in een blauw pak vaker wonnen dan die in het wit. Een mogelijke verklaring zou liggen in een intimiderend effect van de kleur blauw. Psycholoog Paul Preenen van de Universiteit van Amsterdam toont samen met bioloog Peter Dijkstra van de University of Glasgow en de Rijksuniversiteit Groningen aan dat het succes van judoka's met een blauw pak door geheel andere factoren wordt beïnvloed. Zo hebben hooggeplaatste judoka's een grotere kans om een blauw pak te dragen. De resultaten van hun onderzoek zijn gepubliceerd in Proceedings of The Royal Society B/Biological Sciences.

Tijdens grote judotoernooien worden een blauw en een wit judopak gebruikt, zodat scheidsrechter en publiek de judoka's tijdens het gevecht beter uit elkaar kunnen houden. Een opvallende studie, die in 2005 gepubliceerd werd in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Nature, toonde aan dat judoka's in een blauw judopak vaker wonnen dan judoka's in het wit tijdens de Olympische Spelen van 2004 in Athene (Rowe, C., Harris, J.M. & Roberts, S.C.: `Corrigendum: Sporting contests: Seeing red? Putting sportswear into context', Nature 441). Verondersteld werd dat dit zou komen door een intimiderend effect van blauw op de tegenstander of het beter zichtbaar zijn van de judoka in wit. De auteurs reageerden met hun studie op een eerder artikel uit Nature uit hetzelfde jaar, waarin werd gesteld dat bij worstelen, taekwondo en boksen tijdens diezelfde Olympische Spelen vechtsporters in het rood vaker wonnen dan die in het blauw (Hill, R.A. & Barton, R.A.: `Red enhances human performance in contests', Nature 435).

Onderzoekers drs. Paul Preenen en dr. Peter Dijkstra, zelf zwartebandjudoka's, tonen in het artikel `No effect of blue on winning contests in judo' in het tijdschrift Proceedings of The Royal Society B/Biological Sciences aan dat de resultaten werden veroorzaakt door geheel andere factoren. Ten eerste hebben judoka's met een hoge plaats op de wereldranglijst een grotere kans om een blauw judopak te dragen, om te voorkomen dat zij elkaar vroeg in het toernooi zullen treffen. Ook wanneer geplaatste judoka's in het blauw in de eerste ronde winnen, hebben zij een grotere kans om in de volgende rondes in het blauw te starten. Daarnaast hebben judoka's in het blauw door het wedstrijdschema gemiddeld een langere hersteltijd. Ook is onterecht de herkansingspoule opgenomen in het Nature-onderzoek. In de herkansingspoule, waar men nog kan strijden om een bronzen plak, bestaan er belangrijke verschillen in voorgaande winervaringen. Judoka's in het blauw hebben vanwege het systeem vaker hun voorgaande wedstrijd gewonnen, wat een voordeel kan zijn bij toekomstige wedstrijden.

Dijkstra en Preenen heranalyseerden de Olympische Spelen en analyseerden nog eens 71 grote internationale judotoernooien. Hierbij controleerden zij voor bovengenoemde factoren en vonden inderdaad geen invloed van de kleur van het judopak op de winkans. Zij pleiten voor een nauwkeuriger onderzoek naar kleureffecten in sport, aangezien vele factoren een rol kunnen spelen, terwijl de impact van dergelijke studies op onder andere sportbeleid aanzienlijk zijn. Verder stellen de auteurs dat wanneer de - plausibelere - aannames over de effecten van de kleur rood op de winkans in vechtsporten terecht blijken te zijn, het dragen van witte versus blauwe sporttenues een eerlijk alternatief kan zijn.

Het onderzoek van Dijkstra wordt gefinancierd door een Rubicon-beurs van NWO; dat van Preenen wordt gefinancierd via derde geldstroom door de Nederlandse Stichting voor Psychotechniek.

Publicatiegegevens

P.D. Dijkstra & P.T.Y. Preenen: `No effect of blue on winning contests in judo', Proceedings of the Royal Society B/Biological Sciences feb. 2008


Bron: UvA Persvoorlichting