CAO Kappers een feit
13/02/2008 07:02
FNV Vakcentrale
Na maanden van onderhandeling zetten bonden en de werkgeversvereniging ANKO gisteravond om 23.00 uur hun handtekening onder de bedrijfstak CAO Kappers. Deze CAO loopt van 1 januari 2008 tot 30 juni 2009. De laatste FNV- actie bij het pand van de ANKO leverde een afspraak op. Daarna is lang onderhandeld maar heeft wel tot een CAO geleid.
Werknemers vinden het MOOI geweest.
De economie doet het goed en werknemers in de kappersbranche vinden dat zij lang genoeg hebben gewacht op een nieuwe CAO. Dat de meeste werkgevers hun personeel 4 jaar zijn vergeten, vindt FNV MOOI schandalig. FNV MOOI is dan ook blij dat daar vandaag verandering in is gekomen en dat een moderne CAO zorgt voor waardering, compensatie voor wat duurder is geworden en inkomensverbetering.
Nog twee CAO's
Jammer vindt FNV MOOI het dat de twee werkgeversverenigingen ANKO en FUSION blijven bestaan en daarmee twee CAO's. Er is alles geprobeerd om de twee CAO's te integreren, maar dat is helaas niet gelukt.
Inhoud CAO op hoofdlijnen
- Lonen, tweemaal 4% loonsverhoging op 1 maart 2008 en 1 januari 2009. Daarnaast wordt het mogelijk voor bedrijven die aan gestelde voorwaarden voldoen om een prestatiebeloning in te voeren vanaf 1 januari 2009. Dit kan als het bedrijven goed gaat de werknemer 10% opleveren.
- Scholing, recht op scholing is gecreëerd door een persoonlijk budget voor de werknemer van 200 euro per jaar ter beschikking te stellen.
- Er komt een branche paspoort waarin opleidingservaringen en gevolgde cursussen en trainingen worden vermeld. Tevens worden de eerder verworven competenties daarin meegenomen.
- De beroepsopleidende leerweg (BOL) leerling krijgt een netto stagebedrag dat gelijk is aan het loon van de collega leerling in de (BBL) opleiding.
- Pensioen, in een werkzame periode van 40 jaar wordt de werknemer in staat gesteld om een pensioen op te bouwen dat in lijn ligt met de heersende opvattingen over pensioenen in Nederland. De premie wordt betaald voor 50% door de werkgever en 50% door de werknemer. Tevens wordt een overgangsregeling gemaakt voor die personen die door een te hoge leeftijd geen volledig loon kunnen opbouwen.