---
Arnhem, 13 februari 2008
Gedeputeerde Staten van Gelderland:
GELDERLAND BLIJFT AANDEELHOUDER IN NUON
Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland willen het aandeelhouderschap in Nuon (45%) bij splitsing van het energiebedrijf voortzetten.
Splitsing van het bedrijf is aanstaande omdat Nuon als gevolg van de Wet Onafhankelijk Netbeheer (WON) verplicht is uiterlijk 1 januari 2011 de commerciële poot van het bedrijf, het productie- en leveringsbedrijf, en het netwerkbedrijf te hebben gesplitst. Nuon bereidt nu de feitelijke splitsing voor en wil deze voor medio dit jaar hebben afgerond. Het aandeelhouderschap van het netwerkbedrijf behoort op grond van de wet in overheidshanden te blijven en staat voor het college van GS niet ter discussie. Voor het commerciële productie- en leveringsbedrijf kiezen Gedeputeerde Staten voor continuering voor het aandeelhouder schap.
Visie op het aandeelhouderschap van Nuon
Verantwoordelijk gedeputeerde Keereweer: "Het is niet aannemelijk dat we als provinciebestuur nu nog als aandeelhouder bij een commercieel energiebedrijf zouden instappen. Maar we spreken nu niet van een blanco situatie: we hebben sinds 1915 een belang in dit energiebedrijf. Op dit moment, nu de energiemarkt nog volop in ontwikkeling is, is Nuon en in het verlengde daarvan de consument gebaat bij stabiliteit. Dit kunnen wij bieden door onze aandelen niet te verkopen. Het college van GS wil de komende vier tot zes jaar geen afstand van het aandeelhouderschap te doen."
"Een eerder afscheid blijft echter mogelijk als voorstellen van Nuon of externe ontwikkelingen hier aanleiding toe geven", aldus de gedeputeerde.
Een ander belangrijk argument om aandeelhouder te blijven is het Gelders Coalitieakkoord 2007-2011, waarin is vastgelegd dat het aandeelhouderschap van de provincie in Nuon in deze bestuursperiode gehandhaafd moet blijven.
Daarnaast stelt het college dat de financiële prestaties Nuon in de vorm van de jaarlijkse dividenduitkering aan de aandeelhouders de laatste jaren sterk is verbeterd. Vanuit de financiële optiek is er dus ook minder aanleiding om afscheid te nemen.
Tot slot erkent het college, zoals ook recentelijk is geconcludeerd in een nota over het rijksdeelnemingenbeleid, dat er een maatschappelijke tendens waarneembaar is tot afnemende belangstelling voor privatisering.
Visie op de strategische koers van Nuon
Als grootaandeelhouder van Nuon willen Gedeputeerde Staten ook sturing geven aan de koers van het bedrijf voor de komende tijd.
Voor het netwerkbedrijf vindt het college de noodzaak om een visie op de koers te bepalen niet erg urgent. Wel stelt het college zich op het standpunt dat het hoofdkantoor van dit bedrijfsdeel in Arnhem moet blijven.
Een visie op de strategische koers voor het productie- en leveringsbedrijf is volgens GS wel urgent.
Wil het commerciële productie- en leveringsbedrijf van Nuon voldoende levensvatbaar blijven dan vereist dit een strategische versterking op bijvoorbeeld de gaspositie door middel van samenwerking met buitenlandse partijen. Inkoopkracht is erg belangrijk in de energiesector om voldoende concurrerend te kunnen blijven.
Bij schaalvergroting van Nuon vindt het college het van belang:
- dat de eigen identiteit van Nuon behouden blijft
- dat de focus op duurzaamheid versterkt wordt, met inachtneming van bedrijfseconomische uitgangspunten.
Op Nederlandse schaal tot positieversterking te komen ziet het college van GS niet als een reële optie. Een strategische alliantie met een Europees bedrijf of een overname van Nuon door een middelgrote Europese onderneming of een fusie daarmee zijn in de optiek van GS opties die aan een onderzoek zullen moeten worden onderworpen.
De komende periode zullen deze en eventueel andere opties onderwerp van bespreking zijn in de driehoek van Raad van Bestuur, de Raad van Commissarissen en de grootaandeelhouders.
GS achten het van belang dat bij de nieuwe opzet van het bedrijf er rekening wordt gehouden met de mogelijkheid van aandeelhouders die wel afscheid willen nemen van Nuon. Ook onderkent het college dat een internationale stap van Nuon kan inhouden dat er andere aandeelhouders bijkomen met als gevolg dat het Gelders aandeel in het bedrijf afneemt.
Besluitvorming
De statennotitie over de visie op het Gelders aandeelhouderschap in Nuon en op de strategische koers van Nuon die het college van GS vandaag heeft vastgesteld zal onderwerp van overleg zijn in de openbare vergadering van de commissie Algemeen Bestuur en Financiën op 5 maart 2008.
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u tijdens kantoor uren contact opnemen met de afdeling Communicatie, Chris Verhoeven, T. (026) 359 90 28 of 06 50 27 3377, c.verhoeven@prv.gelderland.nl.
Na kantooruren kunt u bellen met onze piketmedewerker, tel. 06 50 27 30 53.
Bijlage bij persbericht aandeelhouderschap Nuon
Splitsing Nuon
In 2007 heeft het kabinet de splitsing van de Nederlandse energiebedrijven wettelijk bepaald. Dit betekent dat de bedrijven zich dienen op te splitsen in een netwerkbedrijf (kabels en leidingen) en een productie- en leveringsbedrijf (energiecentrales en consumenten).
Het netwerkbedrijf dient op grond van de wet in overheidshanden te blijven.
Voor het productie- en leveringsbedrijf, zijnde het commerciële deel, geldt die bepe rking niet hetgeen betekent dat verkoop van die aandelen in principe tot de mogelijkheden gaat behoren.
Gelderland bezit bijna 45% van de aandelen in het energiebedrijf Nuon.
De Wet Onafhankelijk Netbeheer waarin de opsplitsing is geregeld bepaalt dat deze splitsing uiterlijk per 31 december 2010 moet zijn gerealiseerd.
De provincie Gelderland en ook Nuon hebben zich altijd verzet tegen splitsing onder meer vanwege het feit dat Nederland hiermee een andere koers vaart dan elders in Europa en daardoor de Nederlandse energiebedrijven in een nadeliger positie komen ten opzichte van de (grote) Europese energiemaatschappijen.
Nu echter bij wet de splitsing is afgedwongen en een feit is geworden, wil Nuon met voortvarendheid zich prepareren op de nieuwe toekomst. De ambitie van Nuon is om medio 2008 klaar te zijn met het opsplitsen van het huidige bedrijf in twee nieuwe bedrijven met vooralsnog daarboven een financiële holding. Bij deze holding berusten ook de aandelen NV Nuon. Later, doch uiterlijk per 31 december 2010, zal het ene ongedeelde aandeelhouderschap worden omgezet naar twee aandeelhouderschappen, nl. één in het netwerkbedrijf en één in het productie- en leveringsbedrijf.
De aandeelhouders van Nuon zullen in een aandeelhoudersvergadering hun goedkeuring moeten geven aan de wijze waarop het bedrijf in twee delen wordt "geknipt".
Voor de consument heeft een en ander geen gevolgen en de klant van Nuon zal onverminderd kunnen blijven vertrouwen op de kwaliteit en service die Nuon nu ook levert en het pe rmanente streven om de prestaties op dit punt te blijven verbeteren.
Nuon
In 1915 heeft de provincie Gelderland de Provinciale Geldersche ElectriciteitsMaatschappij heeft opgericht. In ruim 90 jaar is de PGEM, ondermeer door binnenlandse fusies, uitgegroeid tot wat nu Nuon is. Een bedrijf met circa 10.000 werknemers, meer dan 2 miljoen gas- en elektraklanten en een omzet van circa E 6 miljard dat opereert op de Noordwest Europese markt.
Nuon maakt nu reeds een verschuiving door van de rol van "klassieke energieleverancier" naar die van een rol als dienstverlener, adviseur en leverancier van nieuwe innovatieve producten.
---- --
Provincie Gelderland