Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Gemeente neemt nog geen standpunt in over CO2 opslag

BARENDRECHT (woensdag 13 februari)- Afgelopen week is er veel gesproken over mogelijke opslag van CO2 in bijna lege gasvelden in Barendrecht. Gisteravond gaf de NAM een presentatie over dit on- derwerp aan de gemeenteraad tijdens een oriëntatiecommissie Ruimte. Aanleiding hiervoor is een tender die het ministerie van VROM heeft uitgeschreven voor een demonstratieproject met opslag van CO2 in Nederland. Vier partijen hebben bij VROM aangegeven in aanmerking te willen komen voor de rijksoverheidssubsidie die via deze tender verkregen kan worden. Eén van de partijen die hiervoor in aanmerking wil komen is Shell Nederland Raffinaderij in samenwerking met NAM en OCAP (NAM). Naar verwachting is in april 2008 bekend welke partij de tender `wint' en dus verdere voorbereidingen kan gaan treffen voor de opslag van CO2 in Nederland. Als blijkt dat NAM de tender niet krijgt, is CO2 opslag in Barendrecht niet meer aan de orde. De andere partijen die hebben ingeschreven op de ten- der bezitten gasvelden elders in Nederland.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Barendrecht heeft op dit moment nog geen standpunt ingenomen ten aanzien van de mogelijke opslag van CO2 in Barendrecht. Wel zal de gemeente Barendrecht een zienswijze indienen op de startnotitie voor de Milieueffectrapportage (MER) die de NAM bij de provincie heeft ingediend. De gemeente laat zich hierbij adviseren door de Milieudienst Rijnmond (DCMR). In de startnotitie is vastgelegd welke milieuaspecten onderzocht worden in het kader van CO2 opslag en de notitie wordt nog aangevuld met onderwerpen die tijdens de lopende inspraakprocedure worden ingebracht. De gemeente vindt het van groot belang dat in de startnotitie voldoende aandacht is voor de beoordeling van de risico's voor de gezondheid en de veiligheid van burgers van Barendrecht.

De gemeente Barendrecht krijgt pas formeel een rol als de NAM vergunningen in Barendrecht gaat aanvra- gen. Om de opslag van CO2 in Barendrecht mogelijk te maken, moet bijvoorbeeld het bestemmingsplan gewij- zigd worden en is een bouwvergunning nodig voor nieuwe installaties op de huidige NAM-terreinen. Mocht het zover komen dan zal de gemeente Barendrecht hiervoor een inspraakprocedure houden.

MER-procedure
De NAM is gestart met de zogenaamde MER-procedure. Hierin wordt onderzocht wat de milieueffecten zijn van mogelijke CO2-opslag in Barendrecht. Hiervoor hebben zij een startnotitie ingediend bij de provincie. Tot
25 februari kunnen organisaties en bewoners nog bij de provincie Zuid-Holland aangeven wat zij in de startno- titie opgenomen willen hebben. Vervolgens stelt de provincie binnen 13 weken na publicatie de startnotitie vast. De NAM is daarna verantwoordelijk voor het opstellen van het Milieueffectrapport. Nadat de NAM het rapport bij de provincie heeft ingediend, beoordeelt de provincie of het voldoet aan de richtlijnen en wettelijke eisen. Als dit het geval is, publiceert de provincie het MER-rapport en wordt een inspraakprocedure gehouden. Tijdens deze procedure kunnen organisaties, bewoners, maar ook de gemeente opmerkingen maken over het MER-rapport en bedenkingen indienen tegen de aanvraag of het ontwerpbesluit. Op dit moment zal de ge- meenteraad een standpunt innemen ten aanzien van de Milieueffectrapportage. Uiteindelijk neemt de provin- cie een besluit over het project. De provincie houdt daarbij rekening met de milieugevolgen en binnengeko- men reacties en adviezen.

Noot voor de pers,