Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

logoocw

De voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Den Haag Ons kenmerk Uw brief van Uw kenmerk 13 februari 2008 VO/S&O/2008/5724 8 februari 2008 2070810970

Onderwerp
Vragen van de leden Wilders en Bosma

Hierbij zend ik u het antwoord op de vragen van de Kamerleden Wilders en Bosma (PVV) van uw Kamer inzake de lesbrief `laat je niet gek maken!'.

De vragen werden mij toegezonden bij uw bovenaangehaalde brief met kenmerk 2070810970

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

dr. Ronald H.A. Plasterk

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl E

blad 2/3

Antwoorden op de schriftelijke vragen van de Kamerleden Wilders en Bosma (PVV) van de Tweede Kamer der Staten-Generaal aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (ingezonden d.d. 8 februari 2008, kenmerk 2070810970).


1
Vraag:
Bent u bekend met de lesbrief `Laat je niet gek maken!', uitgegeven in opdracht van de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente Amsterdam? 1) 2)

Antwoord:
Ja.


2
Vraag:
Deelt u de mening dat een lesbrief voor de schoolgaande jeugd, die gaat over vrijheid van meningsuiting, geloof, politiek, praten en emoties politiek onafhankelijk dient te zijn? Zo ja, deelt u de mening dat de lesbrief `Laat je niet gek maken!'een anti-PVV lesbrief is en dat dit schandelijk is? Bent u bereid deze lesbrief door de gemeente Amsterdam bij de scholen te laten terug halen?

Antwoord:
In zijn algemeenheid denk ik dat het niet wenselijk is dat overheden lesmateriaal maken waarvan de inhoud redelijkerwijs als politiek controversieel beschouwd kan worden. Als er een functie is voor door de overheid verstrekte `lesbrieven' dan zou die beperkt moeten zijn tot voorlichting, en weg moeten blijven van partijpolitieke voorkeuren.

De zinsnede in deze lesbrief over `politici die denken dat ze populairder worden door heel negatief te zijn over bepaalde groepen mensen' is blijkens uw vragen gelezen als doelend op de PVV. Ik heb inmiddels contact gehad met de Amsterdamse wethouder mevrouw Hennah Buyne, die me heeft meegedeeld een brief gestuurd te hebben aan alle Amsterdamse scholen waarin ze aankondigt deskundigen te vragen de lesbrief op dit punt en eventueel andere punten te herformuleren, en daarbij `elke mogelijke schijn van vooringenomenheid te vermijden'.

Overigens heeft de regering geen zeggenschap over het beschikbaar maken van lesmateriaal door andere overheden. De regering kan dus ook niet, zoals u vraagt, een lesbrief `laten terughalen'.


3, 4, 5 en 6
Vraag:
Wat vindt u van het feit dat de lesbrief uit probeert te leggen dat politici zich in principe niet bezig houden met godsdienst of met heilige boeken en dat daar een afbeelding van Geert Wilders bij is geplaatst? Deelt u de mening dat de lesbrief de PVV hiermee in een kwaad daglicht wil stellen, ook al

blad 3/3

omdat even verderop in de lesbrief gezegd wordt dat als je slechte dingen over iemand vertelt, die ander zich gekwetst voelt?

Vraag:
Deelt u de mening dat het schandelijk is dat de lesbrief stelt dat als politici praten over de islam of over de moslims dat "heel negatief en kwetsend" kan overkomen? Waarom wordt geen aandacht besteed aan de intolerante zijde van de islam?

Vraag:
Deelt u de mening dat deze lesbrief meegaat in het slachtofferrol die sommige moslims zich graag aanmeten?

Vraag:
Op wie doelt de lesbrief als gesteld wordt 3) "Helaas zijn er politici die denken dat ze populairder worden door heel negatief te zijn over bepaalde groepen mensen?" Wie zijn deze politici en wie zijn deze groepen?

Antwoord:
Zie het antwoord bij vraag 2.


1) Lesbrief Laat je niet gek maken!

2) De Telegraaf, 6 februari 2008

3) zie noot 1, bladzijde 19