UMC Utrecht


Ziekenhuizen in Midden Nederland kiezen voor een gemeenschappelijk laboratorium

Het Diakonessenhuis, Meander Medisch Centrum, Tergooiziekenhuizen en het UMC Utrecht zijn van plan een gemeenschappelijk laboratorium op te zetten voor bloedonderzoek en aanverwante analyses.

Dit nieuwe laboratorium zorgt er voor dat medisch specialisten en huisartsen in de wijde regio snel en efficiiont kunnen beschikken over de onderzoeksresultaten van hun patiënten. De artsen kunnen hierdoor ook sneller tot de juiste diagnose en behandeling komen. Deze voordelen gelden niet alleen voor routine onderzoek zoals bloedanalyses, maar vooral voor gespecialiseerde, moleculaire bepalingen. Het gemeenschappelijk laboratorium zal naast een centraal onderzoekslab ook beschikken over een uitgebreid regionaal netwerk van prikposten, inzamelpunten en kleinere laboratoria bij ziekenhuisklinieken. Hiertoe hebben de vier ziekenhuizen een intentieverklaring ondertekend. Een definitief besluit over de realisatie van het gemeenschappelijk laboratorium wordt in het najaar van 2008 genomen, nadat de plannen verder uitgewerkt zijn.

Patiëntvriendelijk
Met een gemeenschappelijk laboratorium sluiten de ziekenhuizen aan bij de professionalisering en schaalvergroting die momenteel plaatsvinden binnen de Nederlandse laboratoriummarkt. Zo werken in de regio's Groningen en Haarlem de huisartsen en ziekenhuizen al samen in een gemeenschappelijk laboratorium en bieden grote Franse en Duitse laboratoria hun diensten op de Nederlandse markt aan. De samenvoeging van de ziekenhuislaboratoria in Midden Nederland maakt investeringen mogelijk in technologie, kwaliteit en personeel waardoor de regionale huisartsen en de eigen medisch specialisten verzekerd blijven van een hoge service tegen marktconforme tarieven. Uitgangspunt hierbij is dat kwalitatief hoogstaande medische diagnostiek op een patiëntvriendelijke en doelmatige wijze plaatsvindt. Patiënten hoeven niet ver te reizen voor afname en afgifte van onderzoeksmateriaal en de behandelende (huis-) artsen onderhouden directe en persoonlijke contacten met de laboratoriumonderzoekers. Een uitgekiende logistiek, goede ict infrastructuur en analyses in een centraal georganiseerd laboratorium waarborgen de snelle beschikbaarheid van de onderzoeksgegevens.

Voor vragen en nadere informatie kan contact opgenomen worden met

Linda Minnen, persvoorlichtster UMC Utrecht
088 - 755 74 83
Frederique Koning, persvoorlichtster Diakonessenhuis Utrecht-Zeist-Doorn
030 - 256 67 78
woensdag 13 februari 2008