Deelgemeente Charlois Rotterdam

Deelgemeentepagina 13 februari 2008

In pdf (3,7 mb) en in tekst.


* Besluiten dagelijks bestuur

* Aanvragen kapvergunningen

* Stemmen voor de Cultuurprijs 2008 Het kan nog tot eind februari!
* Walk of Fame voor Wereld op Zuid

* Zilveren Karel de Stoutespeld voor C. den Hartog
* Erasmusspeld voor D. Verschoor

* Honderd jaar!

* Zestig jaar gehuwd

* Charlois Kunstfestival

* Kort Nieuws

Besluiten Dagelijks Bestuur

Besluiten die het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois neemt, kunnen ook anderen dan de direct belanghebbenden aangaan. De Algemene Wet Bestuursrecht en diverse andere wetten en verordeningen geven belanghebbenden de mogelijkheid om een gemotiveerd bezwaar/beroepschrift in te dienen bij het dagelijks bestuur of bij een andere in de desbetreffende wet genoemde instantie.

Hier vindt u een opsomming van besluiten waarbij belangen van derden betrokken kunnen zijn.

Besluiten hoofd sector Bouw- en Woningtoezicht Rotterdam namens het dagelijks bestuur:

Woningwet:

Vergunning verleend:


1. voor het vergroten van een tuinhuisje op tuin nr. 73 van Volkstuincomplex Maasglorie, Keyenburg 8 (besluit 21 januari 2008);


2. voor het gewijzigde plan voor het plaatsen van een geldautomaat in de gevel van het pand Zuidplein Hoog 950, voor uitvoering waarvan vergunning is verleend op 3 mei 2007. Het is de bedoeling om in afwijking van het oorspronkelijke plan- de geldautomaat naar voren te verplaatsen van de betonnen gevel naar de glazen pui van de winkelruimte (besluit 24 januari 2008);


3. voor het opnieuw creëren van twee woningen aan de Voetjesstraat 69a. Het betreft het ongedaan maken van een op 29 november 2005 verleende vergunning voro samenvoeging (besluit 29 januari 2008);


4. voor het veranderen van de entreepui aan de Boergoensestraat 78A t/m E (besluit 21 januari 2008).

Website

Deze besluiten worden ook gepubliceerd op de website van de deelgemeente: www.charlois.rotterdam.nl U vindt ze onder het menu Actueel - Bekendmakingen. U kunt daar ook de besluiten van eerder datum raadplegen (tot ca. 6 weken terug).

Bezwaar maken

Tegen bovengenoemde besluiten kunt u een gemotiveerd bezwaar/beroepschrift indienen bij het dagelijks bestuur of bij een andere in de desbetreffende wet genoemde instantie. Dit dient te gebeuren binnen zes weken, gerekend vanaf de dag na bekendmaking van het besluit.

Nadere inlichtingen over het desbetreffend besluit, onder andere over de precieze datum van bekendmaking, kunt u verkrijgen bij het deelgemeentekantoor, Boerhaavestraat 11. Tel. 410 74 10. Daar kunt u tevens meer informatie krijgen over de wettelijke mogelijkheden tot indiening van een bezwaar/beroepschrift.

Voorlopige voorziening

Diegenen die van mening zijn dat de onmiddellijke uitvoering van een besluit niet dient plaats te hebben, kunnen -naast het indienen van een bezwaarschrift- een voorlopige voorziening aanvragen bij de Voorzieningenrechter van de sector Bestuursrecht, Postbus 50951, 3007 BM Rotterdam. Stuur een afschrift van het besluit waarvoor u een voorziening vraagt evenals een afschrift van het door u ingediende beroepschrift mee met uw verzoek.

Aanvragen kapvergunningen

In het kader van art. 4.4.6 van de Algemene Plaatselijke Verordening maakt het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois bekend dat de volgende aanvragen voor een kapvergunning zijn ingediend:


1. voor het kappen van 2 esdoorns en 1 hemelboom aan de Krabbendijkestraat (nabij het Kalverpad) alsmede 120 m2 bosplantsoen aan de Krabbendijkestraat (tussen het Havenspoorpad en het Kalverpad). Bomen en bosplantsoen moeten worden gekapt in verband met de reconstructie van de Krabbendijkestraat en de aanleg van een duiker;


2. voor het kappen van 1 populier aan de Groene Kruisweg t.h.v. de Jan Olieslagersweg, vanwege stamrot aan de voet. I.v.m. gevaar voor de omgeving is deze boom reeds gekapt.

Bovenstaande aanvragen liggen tot en met woensdag 27 februari 2008 ter inzage ter secretarie van de deelgemeente Charlois, Boerhaavestraat 11 (Afdeling Centrale Ondersteuning Wijkzaken).

Stemmen voor de Cultuurprijs 2008

Het kan nog tot eind februari!

Nog tot eind februari kunt u stemmen op projecten die zijn ingediend voor de Cultuurprijs Charlois 2008. Deze kunst- en cultuurprojecten dingen mee naar een bedrag van 2.500 om het plan in 2008 ook daadwerkelijk uit te voeren. Voor de publieksprijs zijn uit alle inzendingen vijf projecten genomineerd. U mag bepalen wie deze prijs gaat winnen!

Breng uw stem uit op één van de vijf onderstaande projecten. Kruis op de antwoordbon uw voorkeur aan en stuur hem voor 1 maart naar de deelgemeente Charlois, Antwoordnummer 80522, 3080 WB Rotterdam (een postzegel is niet nodig). U kunt ook een e-mail sturen naar cultuurprijs@charlois.rotterdam.nl , met daarin het nummer en de naam van het project.


1 Honza Svasek en Luciënne van Leijen
Project: touchMe

Op een aantal locaties in Charlois komen aanraakschermen. Zodra een scherm geactiveerd wordt, wordt de deelnemer gefilmd. De schermen/opnamen worden onderling met elkaar verbonden, zodat er een breder kunstwerk ontstaat. Een maand na plaatsing vindt er een discussieavond plaats over onder andere cameras in de openbare ruimte en de rol van interactieve kunst in straten.


2 Dieke Rietkerk
Project: Schilderen in Slingedael

Bewoners van de Slingedael (centrum voor Korsakov en psychogeriatrie), die weinig bezoek krijgen, worden in contact gebracht met ouderen uit de wijk door middel van schilderworkshops. 5 schildersessies onder leiding van een creatief therapeut en een expositie in de Slingedael als afsluiting.


3 Cineac Charlois
Project: Kinder Kunst TV

Kinderen maken onder begeleiding reportages van kunstenaars uit de wijk. Ze leren hoe een camera werkt, hoe een mooi kader te maken, hoe een interview af te nemen etc. Daarnaast maken ze kennis met de kunstenaars in Charlois en hun werk. De items worden uitgezonden op Rotterdam TV en de kinderen krijgen een dvd met de reportages.


4 BARTStore
Project: Artplaats

De mensen van de BART Store geven workshops aan wijkbewoners die hun eigen logo/symbool/trademark maken. Hier maken ze, in een serie, buttons, t-shirts, tassen of boekjes van. Ter afsluiting is er een modeshow en een expositie. De expositie is de presentatie van de nieuwe BART Store-collectie. Ook worden de gemaakte producten op een website geplaatst.


5 Knalrood
Project: ODE (Ons Documenterend Eerbetoon)

Er zijn plannen om de wijk Wielewaal in Charlois rond 2013 te slopen. Op dit moment is de wijk nog in originele staat. En dus het geschikte moment om dit vast te gaan leggen.
Door middel van fotografie gaan jongeren en ouderen een eerbetoon aan hun wijk maken. Op deze manier komen zij meer met elkaar in contact en denken ze op een speelse manier na over de identiteit van hun wijk. De fotos worden uiteindelijk tentoongesteld in een van de wijkgebouwen.

BON

Cultuurprijs Charlois 2008

Ik stem op het volgende project:

O Project: touchMe, door Honza Svasek en Luciënne van Leijen

O Project: Schilderen in Slingedael, door Dieke Rietkerk

O Project: Kinder Kunst TV, door Cineac Charlois

O Project: Artplaats, door BARTStore

O Project: ODE (Ons Documenterend Eerbetoon), door Knalrood

Stuur de bon voor 1 maart naar:

Deelgemeente Charlois

t.a.v. afd. Communicatie

Antwoordnummer 80522

3080 WB Rotterdam

(een postzegel is niet nodig)

Of e-mail uw keuze naar: cultuurprijs@charlois.rotterdam.nl

Walk of Fame voor De Wereld op Zuid

Geen eerste paal of eerste steen, maar een heuse Walk of Fame. Dat markeert de bouw van De Wereld op Zuid, de brede school die in opdracht van Vestia Rotterdam Zuid gebouwd wordt in het hart van Zuidwijk.

Maandag 4 februari zetten onder grote belangstelling vijf toekomstige leerlingen van De Wereld op Zuid, wethouder van onderwijs Leonard Geluk, Jaap Koole, directeur van Vestia Rotterdam Zuid en architect Theo Kupers van N2 Architecten, hun handafdrukken in een kleine Walk of Fame. Deze worden later ingemetseld in het schoolplein. Daarnaast onthulde de wethouder een plaquette, die later in de hoofdentree zijn definitieve plek krijgt.

Hoewel er al flink gebouwd wordt en deze plaquette en de walk of fame geen officiële start van de bouw markeren, is naar een moment gezocht om de samenwerking tussen de verschillende organisaties, de betrokkenheid van de kinderen en de komst van deze kansrijke school nog eens extra te benadrukken.

Ontwikkelingskansen kinderen

De brede school is een samenwerkingsverband tussen partijen die zich bezighouden met opgroeiende kinderen. Doel is de ontwikkelingskansen van de kinderen te vergroten. Een ander doel is een doorlopende en op elkaar aansluitende opvang te bieden. Onderwijs, opvang van kinderen met een beperking, kinderdagopvang, buitenschoolse opvang, peuterspeelzaal, sport en cultuur worden in ieder geval onderdeel van De Wereld op Zuid. Ouders worden zoveel mogelijk betrokken bij de school. Daarbij is De Wereld op Zuid twaalf uur per dag geopend voor de brede school en s avonds en in het weekend voor andere activiteiten.

Samenwerkingspartners

In de Wereld op Zuid vestigen zich OBS De Toermalijn en katholieke basisschool Christophoor. Ook neemt Pameijer zijn intrek, zodat op een prettige, natuurlijke manier kinderen van de reguliere basisschool en kinderen met een verstandelijke beperking met elkaar leren omgaan. Kinderopvang en activiteiten worden georganiseerd door Kinder Service Hotels en Charlois Welzijn.

De missie van de Wereld op Zuid is verankerd in vijf kernwaarden: kwaliteit, veiligheid, zelfstandigheid, verbondenheid en groei. De Wereld op Zuid wil meer aan de kinderen geven dan alleen dagelijks onderwijs. De samenwerking tussen de verschillende organisaties die in de brede school komen, biedt kinderen een ruime mogelijkheid om zich te ontwikkelen en te groeien tot toekomstige volwassenen die met elkaar kunnen leren, werken en leven.

Vestia werkt aan aantrekkelijke wijken met een grote variatie in woningen en voorzieningen. Voor gezinnen met opgroeiende kinderen zijn ruime woningen, een veilige woonomgeving en goed onderwijs essentieel. De Wereld op Zuid wordt eind 2008 opgeleverd en is een noodzakelijk onderdeel van de vernieuwing van Zuidwijk.

Zilveren Karel de Stoutespeld voor C. den Hartog

Dinsdagavond 5 februari, de slotavond van het carnaval, speldde deelraadsvoorzitter Dick Lockhorst een zilveren Karel de Stoutespeld op bij Cees den Hartog, die deze avond afscheid nam als voorzitter van de Charloise carnavalsvereniging De Boergoenzers.

Deze carnavalsvereniging is opgericht in 1962. Ieder jaar wordt wijkgebouw Clemenshuis voor vier dagen omgedoopt in Dwalmerdam en wordt een bruisend carnavalsfestijn voor jong en oud georganiseerd. Cees den Hartog was 33 jaar voorzitter van de vereniging.

Erasmusspeld voor D. Verschoor

Zaterdagmiddag 9 februari heeft deelraadsvoorzitter Dick Lockhorst een Erasmussspeld uitgereikt aan de heer D. Verschoor. Hij ontvangt deze gemeentelijke onderscheiding voor zijn jarenlange inzet als kerkelijk organist in Pendrecht.

Op 9 februari was het veertig jaar geleden dat in de Christus Triomfatorkerk een nieuw orgel in gebruik werd genomen. Bij de keuze voor het orgel was de heer D. Verschoor, als lid van de toenmalige orgelcommissie, nauw betrokken. Hij speelde toen reeds enige jaren op het noodorgel in de Triomfatorkerk. Met de komst van het nieuwe orgel werd hij aangesteld als organist.

Hij bleef dit totdat de Gereformeerde Kerk Pendrecht samen met de hervormde Open Hofgemeente de Samen op Weg-gemeente vormde. Deze gemeente, tegenwoordig de Protestantse gemeente van Pendrecht-Heijplaat, komt bijeen in de Open Hofkerk. Ook na dit samengaan bleef de heer Verschoor actief als organist. Sinds 1997 begeleidt hij elke veertien dagen de eredienst. Daarnaast begeleidt hij alle kerst- en paasvieringen van de wijkgemeente.

Zaterdag 9 februari is de dag dat de heer Verschoor veertig jaar lang onafgebroken organist is geweest in Pendrecht. De heer Verschoor kreeg de Erasmusspeld tijdens een feestelijke middag in de Open Hofkerk, hem aangeboden door de Wijkgemeente Pendrecht-Heijplaat.

Honderd jaar!

De heer Van Helden vierde op 4 februari zijn honderdste verjaardag (foto: fotopersbureau Cor Vos)

Zestig jaar gehuwd

Op 4 februari 2007 was het zestig jaar geleden dat het echtpaar De Klerk elkaar het jawoord gaf. Beiden zijn geboren in hartje Rotterdam, maar mevrouw woonde het grootste deel van haar jeugd in Vreewijk. Ze leerden elkaar kennen via kennissen. Na hun huwelijk woonden ze dertig jaar in de Wielewaal. Daarna zijn ze verhuisd naar Pendrecht waar ze nog altijd met plezier wonen.

De heer De Klerk werkte als autolakspuiter en buschauffeur bij de R.E.T. Hij is nu 26 jaar met pensioen. Mevrouw De Klerk-Krook is altijd huisvrouw geweest.

Vandaag de dag is de heer De Klerk, samen met zijn vrouw, nog steeds actief. Ze hebben altijd een volkstuin gehad, gaan vaak op vakantie naar Portugal, houden van wandelen, gaan vaak uit met de trein, brengen met regelmaat een bezoek aan de diergaarde, lezen veel en lossen alle kruiswoordpuzzels op. Verder houden ze veel van dieren en vooral van de katten van hun enige dochter.

Deelraadslid Peter Diepenhorst ging hen feliciteren met een boeket bloemen en een cadeautje.

Charlois Kunstfestival

Afgelopen zondag is in Lokaal Cultuur Centrum Larenkamp in Zuidwijk de 15^e editie van het Charlois Kunstfestival gehouden. Ondanks het bijzonder fraaie weer kwamen toch nog velen naar de Larenkamp om te genieten van muziek, zang en dans, beeldende kunst en literatuur. Ook werden diverse workshops gehouden, zoals sabar Geïnteresseerden kregen les in het bespelen van deze Afrikaanse trom (foto). Ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan van het festival beschilderden bezoekers eveneens tijdens een workshop- een groot zesluik, dat later op de middag is overhandigd aan dagelijks bestuurder Lionel Martijn. (foto: Wyzphoto.nl)


---

Kort Nieuws

Zuid op TV

Sinds gisteren is op RTV Rijnmond een serie van veertig portretten te zien van bewoners en ondernemers uit Rotterdam-Zuid. De serie geeft een beeld van mensen die wonen en werken in de deelgemeenten IJsselmonde, Feijenoord en Charlois.

De geportretteerden lopen erg uiteen: van jong tot oud, blank en zwart, rijk en arm, ondernemer, vrijwilliger, de gepensioneerde, iedereen komt aan bod.

De afleveringen worden uitgezonden op dinsdag en beginnen rond 17.20 uur, direct na het nieuws en de sport. De portretten zijn uniek voor Rotterdam Zuid. Nog niet eerder zijn de bewoners van Zuid op deze manier in beeld gebracht.

De serie is geproduceerd door Beeldzaken, met medewerking van het Pact op Zuid.

Vanaf 12 februari zijn de eerste 16 portretten te zien. Na de zomer wordt de serie voortgezet en volgen de laatste 24 portretten.

Concert in Open Hofkerk

In de serie Zondagmiddagmuziek in de Open Hofkerk in Pendrecht wordt op zondag 17 februari aanstaande een concert gehouden door muziekstudenten van Codarts, het Rotterdams Conservatorium.

De uitvoerenden zijn: Annemarie Dür, (altviool), Wim Does (orgel), Jan Hoegee (orgel) en Hugo Bakker (orgel). Zij voeren werken van uit onder andere J.S. Bach, Joh. Chr. Bach, Telemann en Guy Bovet.

In de pauze is er koffie en thee en kunt u elkaar en de musici ontmoeten.

Het concert wordt gehouden in de Open Hofkerk, Middelharnisstraat 153.

Aanvang: 15.00 uur. Toegang: 5,--; pashouders 3,--; kinderen gratis

Kaarten zijn verkrijgbaar aan de zaal.

Cursus Actief in je Stad

LOKAAL organiseert in maart de training Actief in je stad. De cursus is bedoeld voor iedereen die actief is of wil worden in de wijk, maar niet weer hoe ie dit moet aanpakken.

In de training wordt aan de hand van praktijk en theorie ingegaan op mogelijkheden om zelf activiteiten in en voor je wijk te ontplooien en om de lokale politiek en andere partners te benaderen en te beïnvloeden. De training bestaat uit 4 bijeenkomsten.

Actief in je Stad is op dinsdag 4, 11, 18 en 25 maart van 19:30 tot 22:00 uur bij LOKAAL, Ungerplein 2, flat 10 in Rotterdam. Deelname kost 50,- per persoon, mensen met een minimum inkomen betalen de helft. Meer informatie of inschrijven: www.lokaal.org, info@lokaal.org of telefonisch 010 443 30 60.