Universiteit Utrecht
Persbericht van de Universiteit Utrecht

Faculteit Diergeneeskunde

12 februari 2008

Biochemische achtergrond voor het eerst vastgesteld

Oorzaak dodelijke spierziekte bij paarden ontdekt

De dodelijke spierziekte 'atypische myopathie' bij paarden lijkt in Europa steeds vaker voor te komen. In België en Frankrijk waren er sinds 2002 meerdere uitbraken en ook Nederland werd in de herfst van 2006 opgeschrikt door een ernstige uitbraak. In de regel sterft 90% van de betrokken paarden aan deze aandoening, vaak binnen 72 uur. Utrechtse onderzoekers zijn er nu in geslaagd de biochemische oorzaak vast te stellen: een verstoring van de vetverbranding, genaamd 'MADD' (Multiple Acyl-CoA Dehydrogenase Deficiëntie). Zij publiceren hier binnenkort over in het wetenschappelijke tijdschrift Neuromuscular Disorders. Een van de auteurs, dierenarts Cornélie Westermann, promoveert op 20 maart 2008 aan de Universiteit Utrecht op onderzoek naar spierziekten bij het paard.

Door deze ontdekking is het nu mogelijk middels urine- en/of bloedonderzoek met zekerheid de diagnose te stellen van deze spierziekte en kan gericht gezocht worden naar effectievere behandelingsmethoden. Verder onderzoek naar een (schimmel)toxine als mogelijke oorzaak van de verstoorde vetverbranding is nog wel nodig. Uiteindelijk zal met deze kennis de ziekte voorkomen moeten kunnen worden.

Spierziekte

De spierziekte 'atypische myopathie' bij paarden is sinds 1939 bekend. De aandoening werd voor het eerst beschreven in Wales. Momenteel lijkt de spierziekte zich jaarlijks uit te breiden en is nu in al tenminste tien Europese landen bekend. Daarnaast komt de aandoening waarschijnlijk ook voor in Amerika, Canada en Australië. De ziekte kan zeer veel schade aanrichten, zo bezweken in Noord-Duitsland in 1995 binnen een periode van twee weken meer dan honderd paarden aan de door onbekende reden veroorzaakte spierziekte. Atypische myopathie treedt met name op bij paarden die buiten worden gehouden en komt vooral voor bij verslechtering van het weer in de herfst en het voorjaar. De aandoening treft paarden van alle rassen en leeftijden. Tot op heden was er nog geen diagnostische test beschikbaar, waarmee de aandoening met zekerheid kon worden vastgesteld.

De onderzoekers

Het onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers van het Academisch Biomedisch Cluster van de Universiteit Utrecht (Departement Gezondheidszorg Paard, Discipline Inwendige Ziekten van de Faculteit Diergeneeskunde en het Wilhelmina Kinderziekenhuis, Afdeling Metabole en Endocriene Ziekten) in samenwerking met onder meer het Academisch Medisch Centrum te Amsterdam (Afdeling Genetische Metabole Ziekten), Hôpital Debrousse te Lyon in Frankrijk en de Universiteit van Luik in België.

Artikel

Acquired Multiple AcylCoA Dehydrogenase Deficiency in 10 horses with atypical myopathy. C.M. Westermann, L. Dorland, D.M. Votion, M.G.M. de Sain-van der Velden, I.D. Wijnberg, R.J.A. Wanders, W.G.M. Spliet, N. Testerink, R. Berger, J.P.N. Ruiter, and J.H. van der Kolk. Neuromuscular Disorders 2008.

Meer informatie

Wietske de Lange, persvoorlichter Universiteit Utrecht, (030) 253 4073, w.delange@uu.nl.