Gemeente Epe
Broodjes aap over gespikkelde pilletjes
Als die jongen maar van de drugs afblijft. Met die verzuchting over hun onhandelbare zoon sloten de ouders van Lennard het gesprek bij het Wmo-loket af. Inmiddels weten ze beter. Hun probleem is vele malen groter dan ze in eerste instantie dachten. Maar bij wie kunnen ze nu nog aankloppen? De verslagenheid is groot.
Zorgdoolhof
Ze dachten hard op weg te zijn naar een oplossing. Ze spraken met Dorien van het Wmo-loket over de gedrags- en leerproblemen van hun zoon. Toch werd het daarna niet gemakkelijker. De weg naar de hulpverlening is kronkelig. De ene therapie wordt vergoed door die verzekering, de volgende hulpvraag wordt geïndiceerd door een andere instantie. Al snel zagen ze door de bomen van regelgeving het bos niet meer. De oplossing in dit zorgdoolhof kwam van Dorien: "Jullie kennen Dirk toch wel, mijn man? Hij is net minder gaan werken. Hij kan het best even voor jullie uitzoeken." Typisch Dorien. Ze vraagt het niet eens, ze regelt. Gelukkig was die goedzak van een Dirk het direct met haar eens.
Pilletje gevonden
Zo deed de rust zelve zijn intrede in het ontregelde huisgezin. Dirk belde instanties en googlede menig uurtje op het internet. Zijn tweede rol was nog belangrijker. De gesprekken die de bedaarde Dirk met Lennard voerde zorgden langzaam maar zeker voor enig inzicht bij de puber. Dirk had hem bijna zo ver dat hij bereid was hulp te accepteren. Toen barstte de bom. De moeder van Lennard haalde, voordat ze de spijkerbroek van haar zoon in de wasmachine stopte, nog even de zakken leeg. Ze vond een pilletje waarvan ze zeker wist dat het geen paracetamolletje was.
Puzzelstukjes op zijn plaats
Natuurlijk had Lennard als verklaring een paar prachtige broodje-aap-verhalen. Dat pilletje was niet van hem, het was van een vriend. Nee, natuurlijk gebruikt hij geen drugs, wat dachten ze wel, hij was toch niet gek! Zijn ouders ook niet. Te veel puzzelstukjes vielen opeens op zijn plaats. Zijn afwijkende gedrag van de laatste tijd. Soms stuiteren van de energie, soms niet uit bed te krijgen. De vriendenkring waar hij mee omging maar nooit mee naar huis nam. Zijn gebrek aan eetlust en de 'rare ogen' waarmee hij de wereld in keek. Ze willen nu de onderste steen boven hebben.
XTC
Het gespikkelde pilletje met het rare logo erop zegt ze niets. Maar Dirk heeft via het internet zo uitgezocht waar ze mee te maken hebben. Het is XTC. Symptomen, afhankelijkheid, alles komt binnen een kwartier aan het licht. Vooral de waarschuwing dat instabiele mensen een groter risico lopen bij XTC-gebruik, maakt de ouders niet rustiger. En Lennard? Die ligt al lang weer op zijn nest en doet alsof zijn neus bloedt.
Problemen
Terug bij het Wmo-loket vertellen de ouders aan Dorien dat de problemen hen nu echt boven het hoofd groeien. Is het niet beter dat Lennard opgenomen wordt? En kunnen ze hem daar toe dwingen als hij niet vrijwillig gaat? Dorien luistert geconcentreerd en probeert gericht te adviseren. Na het afscheid dwalen haar gedachten af. Hoe vaak heeft ze in de afgelopen maanden met de Wet maatschappelijke ondersteuning te maken gehad, ook privé....?
Praktische informatie:
De gemeente Epe is sinds de invoering van de Wet maatschappelijk ondersteuning belast met de zorg voor mensen met een verslaving. Voor meer informatie kunt u terecht bij het Wmo-loket.
Volgende keer leest u een overzicht van de verantwoordelijkheden van de gemeente in het kader van de Wmo oftewel van de prestatievelden.