AGENS en Ahrend helpen kleine mensen aan het werk

12/02/2008 15:03



Agens de Werkende Kracht B.V.



Re-integratiemedewerkers van AGENS uit Amsterdam zijn er in geslaagd om twee mensen met een bijzondere handicap (Achondroplasie) aan het werk te krijgen bij kantoormeubilairfabriek Ahrend in Zwanenburg. Orlando MacBean en Urmiela Rambaran zijn respectievelijk 90 cm en 130 cm lang. Het was al eens gemeld op intranet. Hieronder het verhaal.

Lilliputters worden ze wel eens geringschattend genoemd. Kleine mensen die als gevolg van een groeiafwijking moeilijk ergens aan mee kunnen doen. Laat staan werk. En toch heeft jobcoach Yvonne Hendriks van AGENS het voor elkaar gekregen om hen bij Ahrend geplaatst te krijgen. Dit met de welwillende medewerking van het Zwanenburgse bedrijf dat zich op allerlei manieren van z'n beste kant liet zien. Orlando is een 45 jarige man die nooit een baan heeft gehad in een regulier bedrijf, dit is de eerste keer. Daarvoor heeft hij af en toe gewerkt in het circus, acteur, tv spotjes en musicals. Urmiela is een 34 jarige vrouw die in het jaar 2000 vanuit Suriname naar Nederland is gekomen. Zij kwam niet in aanmerking voor uitkering omdat ze niet aan de voorwaarden voldeed. Ze leefden van Orlando's WAJONG uitkering van 800,00 euro per maand. Aanvankelijk was het de bedoeling dat alleen passend werk voor Urmiela zou worden gezocht. Urmiela deed wel wat vrijwilligerswerk maar eigenlijk wilde ze een gewone baan. Toen het aan kwam op vervoer van haar woonplaats Diemen naar Zwanenburg richtte de blik zich op haar partner Orlando. Die reed immers een aangepaste auto. Totdat jobcoach Yvonne Hendriks een brainwave kreeg en vroeg: "Maar Orlando, wil jij niet werken dan?" Niets liever dan dat, zo bleek. Daarop gingen de raderen draaien en belde ze een contact bij Ahrend.

Acceptatie
Het was voor teamleider meubelstoffeerderij Ankie Nelis van Ahrend wel even slikken toen Hendriks met haar twee bijzondere klanten aan kwam zetten. "Een zo'n klein mens, dat zag ik nog wel zitten. Maar twee.", bekent Ankie Nelis van Ahrend achteraf. "Ik maakte me grote zorgen over de acceptatie bij de rest van de mensen bij op de afdeling". Niet geheel ten onrechte want er waren heel veel aanpassingen nodig om die twee op de afdeling te kunnen werken. Van een kapstok op hoogte, werkkleding en een werkplek op maat tot het regelen van op maat gemaakte veiligheidsschoenen. Een scootmobiel ( via het UWV) voor Orlando en voor Urmiela een driewielerfiets op maat via Pantar (sociale werkvoorziening Amsterdam). Ahrend is een groot bedrijf, de loopafstanden zijn groot en de tocht van ingang naar werkplek was voor Urmiela en Orlando vanwege hun handicap domweg niet te overbruggen.

Hoogwerker
Urmiela is intussen in opleiding tot naaister van bureaustoelovertrekken. Volgens Ankie Nelis maakt ze grote vorderingen. "Wil jij dat goed in de vingers krijgen en de kwaliteit leveren die wij willen dan doe je daar twee jaar over. Ik schat dat zij dat veel sneller onder knie heeft". Trots laat ze het werk van Urmiela zien. "Kijk eens hoe keurig, die naden. Het is nog niet helemaal perfect maar ze heeft er echt gevoel voor. Dat zie je". Orlando is nog bezig zijn weg te zoeken maar hij wil graag lijmspuiter worden. (De stoffen worden deels ook op de bureaustoelen gelijmd). Probleem is dat hij niet alle zittingen uit de rijdende rekken kan pakken waarin ze worden aangeleverd. Daarvoor is door bemiddeling van Yvonne Hendriks een soort 'hoogwerkerstoel' geleverd waarmee hij zichzelf op hoogte kan brengen. Hoeft hij niet steeds collega's om hulp te vragen. En zo is er een hele reeks bijzondere maar ook zeer praktische problemen uit de weg geruimd om beiden volwaardig aan het werk te krijgen. In eerste instantie maken ze nog geen volle dagen ( 30 uur per week) omdat dat nog iets te belastend is maar als het aan Orlando ligt dan wil hij de achttien jaar tot aan zijn pensioen werkend vol maken. Urmiela is niet minder fanatiek. Het was een trots moment toen er voor het eerst sinds jaren twee gewone loonstroken bij hen op de deurmat vielen. "We hebben die avond lekker Chinees gehaald", zegt Orlando MacBean. Orlando is trouwens een nuchtere man met veel humor. Een tikje ongemakkelijk was de eerste kennismaking bij AGENS toen teamleider jobcoaching Avni Turgut het intakegesprek moest doen. Avni: "Ze zeiden dat mijn afspraak er was. Ik loop de receptie binnen en vraag: waar dan?". Bleken Urmiela en Orlando gewoon voor de balie te staan. Achteraf kan iedereen er wel om lachen. En de acceptatie? Tijdens een werkbezoek aan Ahrend blijkt dat de afdeling stoffeerderij eigenlijk al niet beter weet en eigenlijk wel een beetje wegloopt met de twee nieuwe collega's.