Stichting Wakker Dier

Megastal doet definitief de deur dicht naar scharrelen (12 februari 2008)
'Megastallen zouden kansen kunnen bieden voor dierenwelzijn,' aldus het rapport over megastallen dat vandaag uitkomt. Maar door dergelijke stallen is er volgens Wakker Dier geen weg terug naar een duurzame, diervriendelijkere veehouderij waarbij de dieren buiten scharrelen. Hanneke van Ormondt, woordvoerster van Wakker Dier: "Een varken van 6-hoog achter in een fabriek op een industrieterrein krijgt nooit meer de kans op een modderpoel. Waar nu een boerderij op het platteland met 8.000 varkens nog zou kunnen ombouwen naar een biologisch bedrijf, is dat bij megastallen definitief uitgesloten."

De genoemde kansen voor dierenwelzijn zullen volgens Wakker Dier niet benut worden. "In de afgelopen dertig jaar heeft schaalvergroting nooit iets opgeleverd voor de dieren," aldus de woordvoerster. Een varken dat nu op één vierkante meter leeft, zal dat in een megastal ook doen. Een kip in een kooi blijft een kip in een kooi. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zouden megastallen een hoger risico vormen voor de volksgezondheid. Over diergezondheid wordt niet gesproken, maar bij uitbraak van een ziekte in één megastal is er direct sprake van een `megaruiming'. Dus ook op het gebied van gezondheid zullen dieren niet gebaat zijn bij megastallen.

Schaalvergroting is een volgende stap in de toenemende concurrentie met andere landen om goedkoop vlees en eieren te kunnen produceren. Uiteindelijk zal Nederland toch deze strijd verliezen door de hoge prijs van grond en arbeid in Nederland. De toekomst ligt volgens Wakker Dier meer in de richting van duurzame kwaliteitsproducten. Ditzelfde werd eerder gesteld door landbouweconomen die een toekomst zien waarbij Nederland kwaliteitsvlees levert voor de Nederlanders en omringende buurlanden. Door het bouwen van megastallen worden ook de boeren in ons land gedupeerd, want één megastal vervangt meerdere kleine bedrijven.

Wakker Dier voert al jaren actie tegen megastallen. Op dit moment lopen er juridische procedures tegen de milieuvergunningen van de grootste legbatterij in Groesbeek en tegen varkensflat de Knorhof. Beide bedrijven liggen al jaren in de clinch met de gemeentes, omdat zij zich niet houden aan de gestelde milieu-eisen. Een duidelijk voorbeeld dat megastallen en milieu niet goed samengaan.