Merkenregistratie
De verschillende systemen bekeken
12/02/2008 12:13
CenterTone Consultancy Stichting
Als u uw merk binnen Nederland op de markt wil brengen dan is een merkenregistratie in het Benelux merkenbureau "Benelux - Bureau voor de Intellectuele Eigendom" (BOIP) een eerste goede stap om bescherming te genieten voor onder andere de naam en eventueel het logo van dit product. Als u uw product buiten de Benelux op de markt wil brengen dan volstaat een Benelux merkenregistratie niet meer en is het verstandig ook in de betreffende landen een merkenregistratie aan te vragen om een eerste recht op dit merk te verkrijgen. Ik heb voor u de verschillende systemen van een merkenregi-stratie hieronder kort samengevat.
Merkenregistratie in de Europese Unie
Wilt u uw merk in een aantal landen die aangesloten zijn bij de Europese Unie (EU) op de markt zet-ten, dan is het mogelijk om op een eenvoudige en goedkope wijze bescherming te krijgen in de 27 landen die aangesloten zijn bij de EU. Het gaat om één aanvraag van een zogenaamd Gemeen-schapsmerk bij het Europees merkenbureau "The Office for the Harmonistion in the Internal Market" (OHIM) te Alicante, Spanje. Een verlenging van het merk is hierdoor eenvoudig in één handeling te verrichten bij dit bureau. Ook het in standhouden van het merkenrecht is niet al te lastig. Als men het gebruik in een deel van de EU kan aantonen is dit voldoende.
Een Gemeenschapsmerk aanvraag is een lange procedure van circa 1 ' jaar voordat men de zeker-heid heeft over de registratie van het merk en het is niet op te delen in nationale aanvragen als zich problemen voordoen als er bijvoorbeeld een oppositie vanuit één lidstaat tegen de inschrijving wordt ingesteld en het ouder recht in het gelijk wordt gesteld. Hierdoor kan een bezwaar vanuit één land tot gevolg hebben dat de gehele registratie voor alle 27 landen wordt geweigerd.
Merkenregistratie Internationaal
Aan een aanvraag van een Gemeenschapsmerk kleven dus ook een aantal bezwaren waardoor het verstandig kan zijn om voor een International registratie via het Internationaal merkenbureau "World Intellectual Property Organistion" (WIPO) te Geneve, Zwitserland te kiezen.
Internationale registraties kunnen onder andere gedaan worden op basis van een Benelux merkenre-gistratie in landen die aangesloten zijn bij de Overeenkomst en het Protocol van Madrid. Deze regi-straties geschieden bij het WIPO. Er zijn momenteel al meer dan 80 landen aangesloten. Er bestaat een mogelijkheid om uit de aangesloten landen de landen te kiezen waar men bescherming wil genie-ten en deze dan in één aanvraag in te dienen. Er wordt één basistarief voor indiening gehanteerd dus hoe meer landen in één keer worden aangevraagd hoe meer prijsvoordeel dit oplevert. Na de indie-ning bij het WIPO splitsen de aanvragen zich in nationale aanvragen. Zijn er problemen in een land dan heeft dit geen gevolg voor de andere landen.
Ook aan deze Internationale merkenregistratie kleven bezwaren, waarbij het verstandig is ze af te we-gen. Zoals al aangegeven is een basisinschrijving gewenst voor deze aanvraag en gedurende 5 jaar zijn de Internationale registraties voor de Overeenkomstlanden afhankelijk van deze basisinschrijving. Vervalt de basisinschrijving of zijn er waren/diensten beperkingen dan geldt dit ook voor de Internatio-nale inschrijvingen. Sommige nationale autoriteiten kunnen een merk weigeren op basis van de regi-stratie van oudere rechten. Deze keuze is ook procentueel duurder dan een Gemeenschapsaanvraag.
Merkenregistratie Nationaal
Als een land niet is aangesloten bij de Europese Unie of bij de Overeenkomst of het Protocol van Ma-drid dan bent u afhankelijk van een merkenregistratie in het Nationale merkenregister van het land waarin u de bescherming zoekt. In verschillende landen hebben de autoriteiten van het register de be-voegdheid om een merk te weigeren als er merken ingeschreven zijn met oudere rechten. Aan de an-dere kant bent u niet afhankelijk van de beslissingen die in de andere landen vallen. Wel dient u na enige tijd in ieder land afzonderlijk aan te tonen dat u uw merk in dat land gebruikt.
Voor iedere merkenregistratie is er wel een juist systeem om tot een goede bescherming te komen of dit nu een Nationale of een Internationale registratie betreft. Het is alleen wel verstandig om de voor en nadelen van deze systemen eens goed naast elkaar te leggen.
http://www.merkenregistratie.nl