Audiovisuele presentaties in Museon op dinsdagmiddag

07/02/2008 16:28



Museon



Het Museon in Den Haag is een populair wetenschappelijk museum over de mens in relatie tot natuur, cultuur en techniek. Iedere dinsdagmiddag zijn er audiovisuele presentaties in de Levi Lassen zaal van het museum over de meest uiteenlopende en onderwerpen, Verschillende gastsprekers bezorgen het publiek wekelijks een boeiende middag.

Programma

12 februari 2008
Het gezicht van de zee; ontdek de onderwaterwereld!
Lezing met projectie door Dos Winkel
Dos Winkel duikt al 27 jaar op allerlei plaatsen in de wereld. Zo dook hij in regenwouden in Peru en Frans Guyana, in Mangrovewouden in Indonesië en de Antillen, in hoge bergmeren, zoals het Meer van Titicaca in de Andes, in tropische zeeën met de mooiste koraalriffen, maar ook in koude zeeën. Een selectie van al deze beelden kunt u tijdens deze presentatie bewonderen. Dos heeft zich de laatste jaren ook opgeworpen als natuurbeschermer, want in de jaren dat hij duikt, heeft hij de condities van de onderwaterwereld hard achteruit zien gaan. Van alle koraalriffen in de wereld is nog maar zo'n 17 % gezond! Overbevissing en bijvangst zijn andere grote zorgen die enorme gevolgen voor de wereldbevolking zullen hebben. Ook de zeer onterechte visoliehype zal kort besproken worden.

19 februari 2008
Moordzaken; van vingerafdruk tot DNA-onderzoek
Lezing met projectie door Anne Zandstra met aansluitend tentoonstellingsbezoek Op televisie zijn de series Baantjer, Grijpstra en de Gier, CSI, NCIS, Bones, etc. niet aan te dragen. Het is mogelijk dagelijks mee te kijken hoe binnen een half uur een ingewikkelde moordzaak wordt opgelost door rechercheurs en onderzoekers. Geavanceerd wetenschappelijk onderzoek is daarbij tegenwoordig niet meer weg te denken. Over dit onderzoek gaat de lezing. Wat doen forensisch onderzoekers om mee te helpen een misdrijf op te lossen en de dader te vinden. Hoe zit dat nou precies met DNA-onderzoek? Heeft iedereen een andere vingerafdruk? Gaat het onderzoek echt zo in het werk als op televisie te zien is? Naar aanleiding van een aantal spraakmakende zaken zal het forensisch onderzoek van vingerafdruk tot DNA uit de doeken worden gedaan. Ga na de pauze zelf als forensisch onderzoeker aan de slag in de tentoonstelling en los een fictieve moordzaak op.

26 februari 2008
Hiërogliefenschrift in het bredere perspectief van het oude Egypte Lezing met projectie door Huub Pragt
Het Egyptische hiërogliefenschrift behoort tot de meest kunstzinnige schriftsystemen ter wereld. Toch zijn de raadselachtige beeldtekens van de Oude Egyptenaren niet zomaar symbolen. De verschillende voorstellingen van vogels, planten, watergolven en lopende benen zijn bedoeld om als klanktekens te worden gelezen. Net als in een moderne rebus vormen de klankcombinaties van de tekens de bedoelde woorden. De meeste Egyptische woorden zijn dan ook uit meer hiërogliefen opgebouwd. De hiëroglifische tekens komen niet alleen voor op tempelwanden, maar ook op prachtige voorwerpen die in musea worden bewaard. Egyptoloog Huub Pragt zal tijdens zijn lezing het publiek uitdagen om verschillende hiërogliefen met elkaar te combineren waardoor de namen van Egyptische goden en farao's kunnen worden gelezen.

4 maart 2008
Adembenemend Groenland; het grootste en noordelijkste eiland ter wereld Lezing met projectie door Els Küppers
Groenland, een immens groot eiland in het hoge noorden, biedt nog altijd prachtige landschappen met eeuwige sneeuw, gletsjers en ijsbergen. Ondanks de naam van het eiland, zien we er vooral veel grijs, wit en blauw en maar weinig groen. Maar door de snel wisselende weersomstandigheden met meestal prachtig licht, is het een ideaal gebied voor natuurfotografen. In dit klimatologisch zo ruwe land woont, verspreid in kleine nederzettingen langs de kust, een bevolking die bestaat uit Inuït en Denen. Uummannaq, een eilandje langs de noordwest kust met 1300 inwoners, krijgt tijdens de lezing extra aandacht.

11 maart 2008
Vrouwenverhalen uit Indonesië;
"Noem mij maar Kartini" en "Ja, ik wil.eigenlijk niet".
Twee theatermonologen met projectie door Ingrid Dümpel en Anita Poolman Kartini was een Javaanse regentendochter die gezien wordt als een van de eerste voorvechtsters van de vrouwenemancipatie in Indonesië aan het begin van de vorige eeuw. De monoloog is gebaseerd op brieven die Kartini schreef. Het zijn ingetogen en passievolle ontboezemingen en ze geven een aangrijpend beeld van een leven dat bepaald werd door inlandse tradities (adat), uithuwelijking, polygamie, invloeden van het kolonialisme en de westerse cultuur. De monoloog door Ingrid Dümpel verhaalt van Anna, een Indische vrouw van rond de zeventig. Zij kijkt terug op haar leven. Op een gearrangeerd huwelijk dat haar niet veel geluk heeft gebracht. Een ontmoeting met haar jeugdliefde stelt het geheel toch in een ander daglicht. Dit programma wordt verzorgd ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag op 8 maart en de Vrouwenweek in Den Haag.

18 maart 2008
Cambodja op de fiets
Lezing met projectie door Bert Sitters
Cambodja is meer dan Angkor Wat en de hagelwitte stranden bij Sihanoukville. Er heerst bittere armoede, corruptie viert hoogtij en de politieke situatie is van oudsher erg instabiel. In de jaren '60 van de vorige eeuw was Cambodja het welvarendste land van Azië. De Vietnam-oorlog sleurde het land in een diepe crisis en in een steeds weer oplaaiend gewapend conflict. De toeristische sector in Cambodja kent nu een sterke groei. Op de fiets in het echte Cambodja gaat dat volkomen aan je voorbij. De natuur is ongerept en de mensen zijn aardig. De plaatsen Battambang, Kampot en Kep tonen duidelijk een rijk Frans koloniaal verleden. De hoofdstad Phnom Penh wordt ook wel het Parijs van Azië genoemd. Het is aangenaam vertoeven in deze metropool op menselijke maat: uniek in Zuidoost-Azië. Er wordt druk gewerkt aan het wegennet, waardoor het land steeds beter te befietsen valt. Weg van de grotere steden kom je echter nog steeds weinig gemotoriseerd verkeer tegen en fiets je in alle rust met veel leuke contacten met de plaatselijke bevolking.

25 maart 2008
Tanzania; safariland bij uitstek
Lezing met film door Hans van Leeuwen
In februari zijn de gnoes en de zebra's, met in hun kielzog de andere antilopen en gazellen, aan het einde van de grote migratie gekomen als zij weer op de grasvlakten van de Serengeti zijn gearriveerd. Hun zoektocht naar water en voedsel, gedurende de droge tijd, zit erop. Dit is de tijd dat de kalveren worden geworpen. Als de regens echter uitblijven, moeten zij zelfs in deze periode rondtrekken. Voor de pasgeboren kalveren breekt dan een zware tijd aan: zij kunnen die lange marsen niet volhouden. De geboortes, de grote groepen rondtrekkende dieren en hun belagers worden indrukwekkend vertoond. Niet alleen de gebeurtenissen op de Serengeti, maar ook die tijdens de afdalingen in de aangrenzende 260 km2 (!) grote Ngrongoro krater, met zijn vele dieren, komen voorbij. De rijkdom aan voedsel, na de regens, brengt ook tientallen soorten vogels in actie. De mannetjes dragen hun mooiste verenkleed en zingen erop los om duidelijk te maken waar hun territorium zich bevindt in het meer bosachtige gedeelte van de natuurgebieden in noordelijk Tanzania. Naast de Serengeti en de Ngorongoro zijn dat het Tarangire en Lake Manyara park.

Aanvang & prijzen
De lezingen starten om 13.30 en de toegangsprijs bedraagt 4 euro. Kaarten zijn vanaf 12.30 uur verkrijgbaar aan de kassa. Reserveren niet mogelijk.

Museon
In het Museon is veel te ontdekken. Er zijn educatieve en aantrekkelijke exposities en programma's voor een breed publiek. Een bezoek aan het Museon is een leerzame ervaring. Op toegankelijke wijze wordt informatie gegeven over actuele thema's en ontwikkelingen in wetenschap en samenleving.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.museon.nl