Ingezonden persbericht


donderdag 10 januari 2008

12 februari: Samen voor de buis - De Arabische Schotel

Vrouwen-talkshow op MBC
In Den Haag wordt heel wat televisie gekeken. De Nederlandse publieke en commerciële televisie staat daarbij niet meer alleen. Via de satelliet zijn alle mogelijke programma's te ontvangen uit andere delen van de wereld. Maak nu kennis met de programma's die uw stadsgenoten zien. Op 12 februari presenteert Kosmopolis Den Haag 'Samen voor de buis, deel I: De Arabische Schotel. Locatie: Filmhuis Den Haag, Spui 191. Aanvang 19.00 u. Prijs: ¤ 12,- incl. maaltijd.

Reserveer tijdig bij Filmhuis Den Haag: 070- 365 60 30.

Schuif aan in de 'huiskamer' van onze gastheren en gastvrouwen van Arabische afkomst. Kijk - met bord op schoot - naar verrassende programma's. Praat over elkaars lievelingsprogramma's. Daarna spreekt Hassnae Bouazza, tv- recensent voor het Midden Oosten voor weekblad Vrij Nederland, een column uit over Arabische televisie, voorzien van tv-beelden. Regisseur Bregtje van der Haak presenteert vervolgens haar nieuwe documentaire 'Satellite Queens'.

'Satellite Queens - Behind the Scenes of a Prime Time Arab Talk Show' focust op de populaire talkshow Kalam Nawaem (Soft Talk of Women's Talk) van satellietzender MBC, waarin vier vrouwen (actuele) onderwerpen bespreken, die taboe zijn in het Midden-Oosten. De vrouwen proberen op een pragmatische manier de discussie in de Arabische wereld op gang te brengen, alsmede conservatieve opvattingen te veranderen. Gevoelige onderwerpen als emoties van de man, terrorisme, masturbatie en homoseksualiteit worden van verschillende kanten belicht - alleen politiek komt niet aan de orde, dat is not done. De Nederlandse regisseur Bregtje van der Haak schakelt van Beirut - waar de show wordt opgenomen - naar Caïro, Dubai, Riyadh en weer terug naar Beirut.

19.00 uur: Samen tv-kijken met uw gastheren en gastvrouwen van Arabische afkomst 19.45 uur: Column van Hassnae Bouazza, tv-recensent Midden-Oosten voor Vrij Nederland 20.15 uur: Film 'Satellite Queens', ingeleid door regisseur Bregtje van der Haak.

15 januari: De groene en rode zones van Den Haag

Zijn er breuklijnen in Den Haag en hoe zien die er uit? Op 15 januari het derde en laatste programma in de serie 'The making of a Terrorist', vanaf 20.00 uur in Gemak, Paviljoensgracht 20-24. Toegang: gratis. Voertaal: Engels en Nederlands. Ook hier te zien: de expositie 'Green en Red Zones in The Hague' met o.a. het kunstproject 'Seven Eyes in Den Haag' van gastkunstenaar Rashad Selim.

Het programma:

- De 'Foundation for Achieving Seamless Territories' presenteert 'The green lines of The Hague': een onderzoek naar de vermeende dreiging die uitgaat van etnische en religieuze gemeenschappen. Welke concrete veiligheidsmaatregelen worden daartegen genomen? Hoe zou Den Haag reageren als, evenals in Bagdad, de civiele en fysieke infrastructuur zou worden uitgeschakeld?
- Historicus Steven van Schuppen, auteur van 'De historische atlas van Den Haag' geef zijn commentaar op deze presentatie, in een vraaggesprek met Natasja van den Berg.
- Filosoof-kunstenaar Bram Esser spreekt over zijn project 'Angsthazen', dat staat opgesteld in de tentoonstellingsruimte.

Ga voor informatie naar www.kosmopolisdenhaag.nl

Oproep: Lever je ideeën voor de Burenwinkel in Den Haag

Wie houdt er niet van goede buren? De Burenwinkel komt met ondersteuning van Kosmopolis Den Haag vanaf eind mei in de Haagse wijken. De Burenwinkel gaat daar op zoek naar buren die niet weten hoe ze elkaar kunnen aanspreken, buren die elkaar in de weg zitten, buren die elkaar niet kennen, maar ook naar buren die elkaars nabijheid juist willen vieren. Maar eerst moet de winkel gevuld!

Kosmopolis Den Haag roept ontwerpers, kunstenaars en andere buren op om oude en nieuwe burenproducten te bedenken. Producten voor goede buren, iets minder goede buren, of buren die misschien liever geen buren zouden zijn. Een jury beoordeelt de ontwerpen. De winnende ontwerpen worden in productie genomen, en in de Burenwinkel verkocht.

Stuur een foto of schets van jouw burenproduct vóór 1 maart 2008 naar: info@burenwinkel.nl. Vermeld daar altijd de productnaam, het materiaal, de afmeting, én de gedachte achter het product. Als het van pas komt ook de inkoop- en verkoopprijs. Houd rekening met het budget van je buurman en een productietijd van maximaal 4 weken. Kijk voor ideeën en inspiratie op www.burenwinkel.nl. De burenwinkel is een project van Martijn Engelbregt. Stichting Kosmopolis Den Haag, Postbus 10181, 2502 JK Den Haag, 070 3923760 - fax 070 4274477. info@kosmopolisdenhaag.nl www.kosmopolisdenhaag.nl