D66

Geen gewapende agenten aan boord van Europese vliegtuigen

11 februari 2008

D66 wil geen gewapende agenten aan boord van Europese vliegtuigen. Volgens de Britse krant The Guardian onderhandelen de Verenigde Staten (VS) op dit moment met alle Europese regeringen met als inzet een gewapende Amerikaanse agent op alle transatlantische vluchten uit Europa. De VS komen met nieuwe voorstellen vlak voor het moment dat het Europees parlement zeggenschap krijgt op dit terrein. D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold vraagt de regering af te zien van een dergelijke regeling. Pechtold: "De Amerikanen dringen met dit voorstel hun wapenmaatschappij aan ons op."

D66 wil niet dat er gewapende agenten komen aan boord van Europese vliegtuigen. De sociaal-liberalen zijn van mening dat wapens aan boord van vliegtuigen niet bijdragen aan een grotere veiligheid. Pechtold: "Dit voorstel is gebaseerd op een naïef geloof in de maakbaarheid van veiligheid. Wapens aan boord kunnen ook in de verkeerde handen vallen."

Saillant is dat per 1 januari 2009 het Europees parlement meer macht krijgt op dit terrein. Op dit moment worden dergelijke voorstellen nog achter gesloten deuren door regeringsleiders besproken. D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld is van mening dat de timing van het voorstel met deze datum te maken heeft. In 't Veld: "Het heeft er alle schijn van dat de Europese Commissie probeert te verhinderen dat er democratische controle is op een dergelijke beslissing."

De VS vragen op dit moment al meer van Europese dan van Amerikaanse burgers. In de VS bestaat een sterke burgerrechtenbeweging die erop toeziet dat de Amerikaanse overheid de grondrechten van haar burgers respecteert. Pechtold: "Het wordt tijd dat we in Europa ook meer opkomen voor onze individuele Grondrechten."

Volgens The Guardian zijn Griekenland en Tsjechië al dicht bij een akkoord met de Amerikanen. D66 vraagt de Nederlandse regering niet alleen te onderhandelen met de Amerikanen, maar gezamenlijk op te trekken met de Europese partners. Pechtold: "Europa staat sterk als we als één geheel naar buiten treden. Als alle landen apart met de Amerikanen onderhandelen, zullen we een slechter resultaat boeken."