PvdA Rotterdam
PERSBERICHT
Rotterdam, maandag 11 februari 2008
VAN HEEMST: OV VERBOD KAN WEL EN OOK NOG EENS SNEL
Vorige week lanceerde Peter van Heemst, fractievoorzitter van de PvdA Rotterdam, het voorstel om met een OV-verbod reizigers van het openbaar vervoer die zich hebben misdragen een tijdje uit de tram, bus of metro te weren.
Hij deed dat tijdens het debat over vandalisme op tramlijn 2. Daar hadden op één dag twee keer jongeren van de scholengemeenschap Nieuw Zuid de voorruit van de tram vernield. Uit protest tegen deze en andere vormen van geweld op de tram legde het personeel de tramlijn de rest van de dag stil.
Burgmeester Opstelten deed in dat debat de toezegging dat hij aanstaande dinsdag in het overleg met het Openbaar Ministerie de mogelijkheid van een OV-verbod aan de orde zou stellen. Wel benadrukte hij dat er allerlei juridische ingewikkelde vragen aan een eventueel OV-verbod vastzitten.
Van Heemst heeft een aantal suggestie uitgewerkt om een OV-verbod snel te laten ingaan.
De eerste mogelijkheid is het snelst en simpelst te realiseren: als scholieren zich misdragen dan helpt de school mee aan het identificeren van de daders. Als de naam bekend is dan verplicht de school zich om de desbetreffende scholier na schooltijd binnen te houden tot een van de ouders/ verzorgers hem heeft opgehaald.
Het mes snijdt volgens Van Heemst dan aan twee kanten: de school laat zien dat ze zich het wangedrag van de leerling aantrekt en de ouders worden nadrukkelijk ingeschakeld en dus op hun verantwoordelijkheid als opvoeders aangesproken. Zo'n afspraak is snel te maken en te realiseren. En er zijn geen juridische obstakels.
De tweede mogelijkheid is dat de jongere die zich misdraagt niet strafrechtelijk wordt vervolgd. In 'ruil' daarvoor wordt met het Openbaar Ministerie een afspraak gemaakt dat de jongere de aangerichte schade vergoedt en zich direct na schooltijd -gedurende een aantal weken- meldt op het dichtst bij zijnde politiebureau.
Op deze manier worden twee vliegen in één klap geslagen: de schade wordt terugbetaald en de scholier die zich aan vandalisme heeft schuldig gemaakt gaat met de fiets of lopend naar het politiebureau in plaats van met de tram naar huis. Het spreekt vanzelf dat ook hier de schoolleiding behulpzaam kan zijn bij het strikt naleven van deze verplichting. Als het OM deze vormen van vandalisme daadwerkelijk voorrang geeft dan is dit een uitstekende manier van een lik-op-stuk aanpak. En ook hiervoor geldt dat er geen juridische beletselen lijken te zijn.
Van Heemst ziet nog een derde mogelijkheid die snel is uit te voeren: "Bij de haltes waar heel veel scholieren instappen, verplaatst de controle in de tram zich naar controle bij de halte. De controleurs die daar staan hebben de foto's en namen van de scholieren met een OV-verbod. Dat betekent dat ze al bij de halte uit de groep worden gehaald en zo niet de tram binnen kunnen komen. Bij deze aanpak is het vanzelfsprekend noodzakelijk dat de politie snel kan worden ingeschakeld."
Van Heemst vervolgt: "Voor deze mogelijkheid moet juridisch zijn vastgesteld dat iemand zijn recht op openbaar vervoer tijdelijk verspeelt als hij zich aan vandalisme schuldig maakt. Als dat juridisch nu niet haalbaar is, dan moet Rotterdam erbij de Tweede Kamer en de betrokken ministers op aandringen dat de wet wordt gewijzigd."
1b6cd0.gif
Voor de redactie:
Peter van Heemst is te bereiken via 06 426 123 78
Monique Smits
Communicatie
PvdA-fractie Rotterdam
010-417 9368, 06-12 355 791
msmits@stadhuis.rotterdam.nl