Voedingcentrum
Liever geen sla of spinazie bij vis
11 februari 2008
Het Voedingscentrum vindt het jammer dat Iglo een nieuw product
introduceert dat bestaat uit visfilet en spinazie. Spinazie is een
nitraatrijke groente. In combinatie met vis kan nitraat ongezonde
stoffen opleveren. Uit voorzorg adviseert het Voedingscentrum vis,
schaal- of schelpdieren bij voorkeur te eten met nitraatarme groente.
Sommige groenten bevatten veel nitraat. Behalve voor spinazie geldt
dat bijvoorbeeld voor sla, andijvie, bietjes, venkel en bleekselderij.
Nitraat is op zichzelf niet schadelijk: alleen bij zeer grote
hoeveelheden. Maar nitraat kan worden omgezet in nitriet. Dat gebeurt
onder andere tijdens de spijsvertering. Ook bij het bewaren en
bereiden van nitraatrijke groente kan nitriet ontstaan.
Nitriet kan weer veranderen in nitrosamines. Dat gebeurt onder andere
wanneer het in aanraking komt met eiwitten uit vis, schaal- of
schelpdieren. Nitrosamines kunnen kankerverwekkend zijn. Dat betekent
dat ze na verloop van tijd tumoren kunnen veroorzaken. Dierproeven
hebben deze mogelijkheid aangetoond.
Voorzorg
Het is nog niet duidelijk wat bij mensen het effect van nitrosamines
uit voedsel is. Het specifieke risico van nitraat en nitriet in
voedsel is moeilijk aan te tonen. Ook via andere wegen, zoals
sigarettenrook, krijgen mensen nitrosamines binnen. Bovendien kunnen
andere stoffen in voedsel de vorming van nitriet en nitrosamines
remmen. Dat geldt bijvoorbeeld voor vitamine C en andere zogenaamde
antioxidanten.
Hoe âergâ het is om nitraatrijke groente bij de vis te eten, is dus
moeilijk te zeggen. Het is vooral uit voorzorg dat het Voedingscentrum
adviseert te kiezen voor nitraatarme groente bij vis en schaal- en
schelpdieren. Er zijn immers volop alternatieven. Nitraatarm zijn
bijvoorbeeld bloemkool, broccoli, courgette, komkommer, prei,
spruiten, tomaat, witlof en worteltjes.
Om het ontstaan van nitriet te beperken, adviseert het Voedingscentrum
verder:
* Eet vooral nitraatarme groente: kies maximaal twee keer per week
voor nitraatrijke groente.
* Bewaar verse nitraatrijke groenten in de koelkast en niet langer
dan twee dagen.
* Koel restjes nitraatrijke groenten snel af en bewaar ze hooguit
twee dagen in de koelkast. Daarna kan de bewaarde groente nog
één keer worden opgewarmd.
* Gebruik geen groentenat van nitraatrijke groente voor soep of
saus.
* Verwijder de hoofdnerven en buitenste bladeren van sla.
* Eet âs winters diepvriesspinazie. Deze is âs zomers geoogst. In de
winter bevat verse spinazie meer nitraat.
Naar aanleiding van de nieuwe Iglo Kombino, is het Voedingscentrum
gevraagd zijn standpunt toe te lichten in het tv-programma Kassa!
Maandagavond worden de opnames uitgezonden op televisie.
Zie ook
* Nitraat en nitriet
* Risicoâs van vis
* Het rapport van het World Cancer Research Fund (WCRF)
* Verordening Nr. 144/2001 van de Europese Commissie
* Het rapport âOns eten gemetenâ van het RIVM
* De site van het consumentenprogramma Kassa!