Waterschap Roer & Overmaas


van doorbreken

Roermeander staat op punt van doorbreken

Natuurlijke oeverdoorbraak die maar eens in een mensenleven plaatsvindt

De Roer in het Limburgse Vlodrop staat op het punt om een meander af te snijden. Waar de rivier op dit moment een wijde bocht maakt om een eilandje met bomen, weerhoudt nog slechts een strookje grond van 10 centimeter de rivier om die bocht af te snijden.

"Wat we hier zien is het natuurlijke rivierproces van afkalvende en aanslibbende rivieroevers", aldus Jacq in den Kleef, adjunct-directeur van het Waterschap Roer en Overmaas. "Buitenbochten kalven af, binnenbochten slibben aan, afhankelijk van de stroomsnelheid, obstakels in het water en de grondsoort, vreet de rivier zich de makkelijkste weg door het landschap. Wat we hier zien maak je maar eens in een mensenleven mee!"

Boer Chrit Wolfhagen die vlak achter de Roermeander woont is toevallig ook bestuurslid van het Waterschap Roer en Overmaas. Hij tipte het waterschap dat er iets unieks te gebeuren stond. Wolfhagen: "Nu gaat het snel. Gisteren kon je hier nog over lopen, nu resteert nog slechts een hoopje zand en als dat doorbreekt, dan snijdt de Roer 150 meter af van zijn weg naar de Maas bij Roermond".

De Roerstreek werd pas in 1983 aan het werkgebied van het waterschap toegevoegd. Begin jaren negentig kocht het Waterschap Roer en Overmaas de oeverstroken langs de Roer en verwijderde de oeverbescherming die vorige eigenaren hadden aangebracht. Sindsdien is het beleid van het waterschap erop gericht dat de Roer in het landelijke gebied weer zijn eigen weg mag zoeken.