Aboutaleb: nieuwe verdeling bijstandsgeld aan gemeenten onnodig
De wijze waarop gemeenten nu geld krijgen om bijstandsuitkeringen te betalen, hoeft niet veranderd te worden. Wel kan het huidige vangnet voor gemeenten die tekort komen, verbeterd worden. Staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is bereid dat ook te doen, zo schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. De bewindsman wil onderzoeken of gemeenten die onterecht tekort komen op hun bijstandsbudget een ruimere aanvulling kunnen krijgen na verscherpte toetsing.
Aboutaleb gaat hiermee voortvarend aan de slag met de aanbevelingen uit de evaluatie van het huidige verdeelmodel van de Wet werk en bijstand (WWB) die in 2004 is ingevoerd. In het bestuursakkoord tussen kabinet en gemeenten is in 2007 afgesproken te kijken of de huidige verdeling werkt en zo mogelijk verbeteringen in te voeren. De staatssecretaris onderschrijft de conclusie uit de evaluatie dat er in deze kabinetsperiode geen nieuw verdeelmodel ontwikkeld hoeft te worden. Bovendien leidt een nieuw model af van de ambitie om 75.000 mensen uit de bijstand te krijgen.
Gemeenten konden tot 2004 een groot deel van hun bijstandsuitgaven rechtstreeks declareren bij het ministerie. Met de invoering van de WWB krijgen gemeenten een budget om bijstandsuitkeringen te betalen. Dat bevat een financiële prikkel: als gemeenten geld overhouden op het budget dan mogen zij dit houden, hebben zij een tekort dan moeten zij dit zelf aanvullen. De financiële prikkel werkt: het aantal bijstandsgerechtigden is sinds de invoering van de WWB flink gedaald met ruim 25.000 in 2007.
De onderzoekers concluderen uit de gesprekken die zij hebben gehad met gemeenten dat een nieuw model vooral voor bestuurlijke onrust zal zorgen.
---
De volledige tekst van de brief en het rapport staan op de internetsite van het ministerie van SZW: www.szw.nl (klikken op 'Officiële publicaties').
Categorieën: Bestuur, Cultuur en recreatie, Economie, Financiën, Huisvesting, Internationaal, Landbouw, Migratie en integratie, Natuur en milieu, Onderwijs en wetenschap, Openbare orde en veiligheid, Overig, Recht, Ruimte en infrastructuur, Sociale zekerheid, Verkeer , Werk, Zorg en gezondheid
Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid