Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Kennispunt Rechten

11 februari 2008

Bescherming vrouwelijke zelfstandigen moet worden verbeterd

De zwangerschapsuitkering voor vrouwelijke zelfstandigen wordt medio 2008 opnieuw ingevoerd. Deze regeling, gebaseerd op het minimumloon, is echter nogal mager en geldt niet met terugwerkende kracht. Het risico dat vrouwen alsnog langer doorwerken, blijft bestaan. Vrouwelijke zelfstandigen verdienen dan ook een zelfde beschermingsniveau als vrouwelijke werknemers. Dit blijkt uit onderzoeken van het Kennispunt Rechten van de Universiteit Utrecht.

De belangrijkste reden voor de herinvoering is het beschermen van moeder en kind. Echter een aantal problemen blijft bestaan, zo blijkt uit onderzoeken van Hanneke de Geus en Hilde Cadenau van de Universiteit Utrecht. Zij presenteerden de uitkomsten van hun onderzoek tijdens een symposium over de 'Participatie van vrouwelijke zelfstandigen op de arbeidsmarkt'.

Bevorderen ondernemerschap

De Geus benadrukt dat het een goede zaak is dat de regeling wederom publiek wordt ingevoerd. De Geus: 'Voor het bevorderen van de arbeidsparticipatie van vrouwen, een belangrijk doel van de EU, is echter wel meer nodig. De voorgestelde uitkering is erg mager en aanvullend verzekeren is een illusie aangezien deze uitkering in mindering wordt gebracht op de particuliere verzekering'. Een vrouwelijke zelfstandige kan het zich niet altijd veroorloven haar bedrijf tijdens het verlof stil te leggen. 'De uitkering is echter te laag om vervanging te kunnen regelen. Zij draait dus op voor de kosten van zichzelf, de vervanging en haar bedrijf', aldus de Geus.

Economische afhankelijkheid

Bij de invulling van het zelfstandigenbegrip dient volgens Cadenau meer gelet te worden op de economische afhankelijkheid. Cadenau: 'Het onderscheid tussen werknemers en zelfstandigen is aan het vervagen. Zo zijn steeds meer kleine zelfstandigen afhankelijk van één opdrachtgever'. Volgens Cadenau legitimeert deze ontwikkeling dat vrouwelijke zelfstandigen dan recht hebben op een beschermingsniveau dat gelijkwaardig is aan die van vrouwelijke werknemers. 'Een sterke gelijke behandelingswetgeving kan het voor vrouwen makkelijker maken toe te treden tot de arbeidsmarkt, zowel als werknemer als zelfstandige', aldus Cadenau. Het onderzoek wijst uit dat de huidige Europese regelgeving geen adequate bescherming biedt.

Rapporten

Uitgever: Kennispunt Rechten, Utrecht, (030) 253 7025, kennispunt@law.uu.nl. De samenvatting van de onderzoeken en recensie-exemplaren zijn beschikbaar.

Kennispunt Rechten

Het Kennispunt Rechten (voorheen WetenschapsWinkel Rechten) heeft als taak een brugfunctie te vervullen tussen universiteit en maatschappij. Zij maakt juridisch onderzoek toegankelijk voor verschillende organisaties. Het Kennispunt Rechten is verbonden aan de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie van de Universiteit Utrecht. Website: www.law.uu.nl/kennispunt.

Meer informatie

Rebecca van Musscher, Kennispunt Rechten, (030) 253 7291, r.vanmusscher@law.uu.nl.