Spelregels evenementen vastgesteld voor 2008
De gemeenteraad heeft op 28 januari 2008 de Nota Evenementenbeleid 2008 vastgesteld. Deze nota bevat spelregels waaraan de gemeente en de organisator van een evenement zich in deze gemeente moeten houden. Dit evenementenbeleid vervangt het evenementenbeleid uit 2003.
Grote en kleine evenementen
In de nota maakt de gemeente onderscheid tussen grote en kleine evenementen. Bij de afweging of een evenement groot of klein is, kijken we naar de karakteristieken van het evenement. Kenmerkend voor een groot evenement is bijvoorbeeld dat er meer dan 250 bezoekers op afkomen, dat er versterkt geluid ten gehore wordt gebracht of dat er alcoholische drank wordt geschonken. Een klein evenement heeft minder dan 250 bezoekers, vindt meestal overdag plaats, is beperkt van omvang en geluidsproductie. De afweging groot of klein evenement is onder meer van belang vanwege de verschillende eisen en legestarieven die hiervoor gelden. Zo betaalt u voor de behandeling van een aanvraag voor een klein evenement ¤ 10,20 en voor een groot evenement ¤ 256,00. Ook is het aantal grote evenementen op verschillende locaties zoals het Mollebos en het Burgemeester Sweensplein gelimiteerd. In de jaarplanning grote evenementen geven we aan welke grote evenementen op deze locaties mogen plaatsvinden.
Vergunningsvrije evenementen
Een klein evenement is geheel vergunningsvrij indien:
* maximaal honderd personen tegelijkertijd aanwezig zijn of deelnemen;
*
het evenement een incidenteel karakter heeft (maximaal twee keer per jaar);
*
er geen versterkte muziek na 21.00 's avonds wordt gebruikt;
*
het evenement maximaal één dag duurt;
*
het evenement gehouden wordt tussen 10.00 uur 's ochtends en 24.00 uur 's avonds;
*
bij gebruik van een tent maximaal 25 personen gelijktijdig in de tent aanwezig zijn;
*
er geen straten afgesloten worden;
*
er geen alcoholische drank wordt verkocht;
*
omwonenden één week voor aanvang van het evenement schriftelijk worden geïnformeerd.
Indien aan één of meer van bovenstaande punten niet voldaan wordt, is het evenement niet langer vergunningsvrij.
Wijzigingen
Daarnaast hebben we de volgende wijzigingen in het evenementenbeleid opgenomen.
* Duur buitenevenementen
Om overlast te voorkomen zal de duur van een buitenevenement in beginsel worden beperkt tot vier dagen. Hier kan echter van worden afgeweken, waarbij de gemeente zowel een langere als een kortere duur kan opleggen. Per evenement zullen we een afweging in de belasting voor de omgeving maken. Het is redelijk dat evenementen die 's avonds plaatsvinden en een hoog geluidsniveau hebben een kortere duur in dagen mogen hebben, dan evenementen waarbij dat niet het geval is.
* Handhaving
In het nieuwe evenementenbeleid staat veel duidelijker dan voorheen omschreven op welke wijze de voorwaarden aan de vergunning gehandhaafd worden.
* Geluid
In het evenementenbeleid is afgesproken dat de gemeente in samenspraak met de organisatoren van grote evenementen gaat bekijken hoe de geluidsoverlast beperkt kan worden. Ook zal de gemeente dit jaar indicatief geluidsmetingen gaan uitvoeren bij grote evenementen. Aan de hand van de resultaten van dit overleg met de organisatoren en deze geluidsmetingen bekijkt de gemeente aan het eind van het jaar of geluidsnormen worden opgenomen in het evenementenbeleid.
* Evenementen in sporthallen
Om te zorgen dat evenementen verspreid plaatsvinden, mogen in sporthallen maximaal tien dagen per jaar niet-sportevenementen gehouden worden.
Het gehele evenementenbeleid kunt u
Gemeente Gilze en Rijen