Gezamenlijk persbericht TU Delft en TNO
Effectief octrooibeheer kan je leren
De meeste bedrijven en onderzoeksinstellingen octrooieren steeds meer, terwijl dit niet tot meer waarde leidt. Dit fenomeen wordt de 'Patenting Paradox' genoemd. Door efficiënt octrooibeheer kunnen bedrijven echter wel meer opbrengst uit hun octrooien halen. 'Serious games' zijn de beste manier om met de complexiteit van octrooien om te leren gaan.
Aldus de bevindingen in het proefschrift van Arnaud Gasnier, werkzaam als octrooideskundige bij TNO en verbonden aan TU Delft. Het onderzoek is gebaseerd op analyses van bedrijven, universiteiten en onderzoeksorganisaties, en 10 jaar internationale professionele ervaring. Arnaud levert niet alleen een dissertatie maar tevens een managementboek en een spel waarmee organisaties kunnen leren het stijgende aantal octrooien beter te benutten. Hij verdedigt op 11 februari zijn proefschrift aan de TU Delft. Dit onderzoek is gesponsord door het 'Research Fund of the European Patent Organization'.
Een complex maar actueel vak
De neiging van bedrijven en organisaties in de huidige kenniseconomie is om met steeds meer octrooien hun stijgende aantal innovaties te beschermen. Octrooibeheer is echter een complex vak en er is tijd voor nodig om de volle waarde van octrooien te benutten. In het boek wordt een nieuw bedrijfsmodel geïntroduceerd om managers beter de operationele en strategische dimensies van octrooibeheer te laten begrijpen. Ook wordt een nieuw kader beschreven om de prestaties te kunnen meten. Zowel het model als het meetkader zijn uitvoerig getoetst aan de hand van octrooidatabases.
70% octrooien nog niet effectief gebruikt
In Europa wordt volgens eerdere onderzoeken slechts 30% van de octrooien effectief gebruikt. De rest sluimert. In het boek wordt aangetoond dat de reden niet is dat bedrijven onvoldoende bewust zijn van het belang van octrooien, maar dat ze na verwerving onvoldoende aandacht voor de benutting hebben. Deze bevinding wordt aangetoond met enquêteresultaten, verkregen door bevraging van meer dan 8.000 octrooigebruikers en bedrijven.
Een serieus spel om organisaties octrooigebruik aan te leren
Vele succesvolle managementgames zijn reeds ontwikkeld. Maar een spel voor octrooibeheer ontbrak tot nu toe. Arnaud heeft een nieuw octrooispel ontworpen met verschillende applicaties zoals educatie, samenwerking en strategieontwikkeling. De effectiviteit van dit spel is bewezen tijdens experimenten met 160 studenten en professionals uit Nederland, Frankrijk en Oostenrijk.
Technische Universiteit Delft