Ingezonden persbericht
Ramp of routine?
Hoe bouw je snel een nooddijk om stijgend water tegen te houden? Hoe bescherm je snel een dijk die tekenen van doorlekken vertoont? En hoe snel vult een zandzakmachine de zakken?
Allemaal veiligheidsmaatregelen die inzetbaar zijn om uw voeten droog te houden. Oefenen om ervaring op te doen is de beste garantie om in tijden van extreme wateroverlast de veiligheid te garanderen.
Op 11, 12 en 13 februari start waterschap Hunze en Aa's met een wat uitgebreidere jaarlijkse calamiteitenoefeningen. Dit vindt plaats op het buitenterrein bij de werkplaats van het waterschap in Veele. Drie dagen lang oefenen ongeveer 90 medewerkers, verdeeld in 6 groepen de belangrijkste maatregelen.
Drie dagen oefenen
De 90 buitendienstmedewerkers, opzichters en de projectleiders oefenen het zandzakken vullen met de machine, een nooddijk aanleggen en een kwelscherm leggen bij een dijk die dreigt door te lekken. Na een theoretische uitleg, welke situaties zich kunnen voordoen en wat er dan moet gebeuren, gaan de ploegen van start. Ook het theoretische scenario van het onder water zetten van een polder is een onderdeel.
Later in de maand zijn de monteurs en de meetspecialisten aan de beurt. Zij kijken of de meetapparatuur perfect functioneert en of de verbindingen met de gemalen in het gebied optimaal zijn. Veiligheidsaspecten voor droge voeten zijn ook hier heel belangrijk.
Zandzakken vullen
Zandzakken zijn belangrijk bij het ophogen van een te lage dijk of bij het verstevigen van een dijk die op bezwijken staat.
Zandzakken vullen kan machinaal en met de hand. Een zandzakvulmachine ondersteunt de werkzaamheden van de buitendienstmedewerkers. De oefening moet duidelijk maken hoe snel de zakken gevuld kunnen worden, hoe de machine werkt, wat de beste taakverdeling is en hoe snel alle manschappen op de juiste plaats aanwezig zijn.
Nooddijk
Een nooddijk aanleggen kan met zandzakken of met een betonauto. Dit gebeurt als een dijk te laag blijkt te zijn of ter bescherming van een object. Als er een asfaltweg naast een dijk ligt kan de betonauto het snelst in actie komen. De wagen is gevuld met zand, rijdt langzaam over de weg en legt met de betongoot een zanddijk op of naast de bestaande te lage dijk. In een mum van tijd ligt er een 50 cm hoge nooddijk. Een beschermfolie over de nooddijk zorgt ervoor dat de dijk waterdicht en stevig is, het zand goed ingepakt in de folie zit en zodoende niet wegschuift.
Kwelscherm
Een kwelscherm is een stevige folie die onder water tegen de dijk komt te liggen.Zandzakken houden de folie op zijn plaats. Deze beschermmaatregel wordt toegepast bij een dijk die doorlekt.
-------------------------------------------------------einde persbericht-------------------------------------------------------
Meer informatie:
Waterschap Hunze en Aa's
Marian Boelens, communicatieadviseur, 0598-693831 of 06-205 39 480
---
Noot voor de redacie:
U bent van harte uitgenodigd om op maandagmiddag vanaf 13.30 uur deze calamiteitenoefening met eigen ogen te bekijken. Adres: Wedderstraat 39 te Veele