Naturalis

Nationaal Natuurhistorisch Museum leiden

Fotos Naturalis Zeeteam op Duikvakerbeurs in Utrecht

PERSBERICHT
Leiden
7 februari 2008

Het Naturalis Zeeteam heeft op haar meest recente expeditie duizenden fotos gemaakt. Een kleine selectie hiervan is te zien op de Duikvakerbeurs in de Voordorphal in Utrecht op 9 en 10 februari. Het onderzoek van het Zeeteam richtte zich op verborgen organismen op koraalriffen. De dieren op de fotos zijn vaak zeer klein of kunstig gecamoufleerd. Niet elke duiker zal ze zomaar ontdekken tijdens een duik. De onderzoekers leggen zelf in de bijschriften uit wat er op de beelden te zien is.

Fotolens als onderzoeksinstrument
Tijdens het duiken zoeken de onderzoekers naar de soorten waarin zij gespecialiseerd zijn. Ze maken fotos en notities en ze verzamelen monsters voor verder onderzoek in Nederland. De fotos zijn van belang om de kleuren en details van de beestjes vast te leggen. Vaak is de lens van het fototoestel alleen al nodig om de dieren überhaupt te kunnen zien.
Van 17 november tot en met 17 december 2007 was het Zeeteam van Naturalis op wetenschappelijke expeditie naar de eilanden van de Raja Ampat groep in de Stille Oceaan. Het doel van deze en voorgaande expedities is het in kaart brengen van de mariene biodiversiteit van het Indo-Maleisisch gebied. In totaal hebben de 21 expeditieleden zon 600 duikuren gemaakt. Hoe meer duiken er gemaakt worden, des te nauwkeuriger zijn de schattingen van de diversiteit aan soorten in het gebied.

Dieren ontdekken op het Flora- en Faunaplein
Naturalis exposeert de fotos van het Zeeteam op het Flora- en Faunaplein van de Duikvaker. Soms zijn het echte zoekplaatjes, waarbij je goed moet kijken om het dier te ontdekken.
Op de stand staat ook een echt aquarium. Het publiek kan daar Nederlandse onderwaterdieren in levenden lijve zien rondzwemmen. Wie de juiste naam raadt van één van de zeebeesten, maakt kans op een gratis entreebewijs voor museum Naturalis.

Persinformatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Astrid Kromhout, communicatieadviseur, tel. (071) 568 76 25 of kromhout@naturalis.nl. Een afspraak voor een interview met de expeditieleider Bert Hoeksema kunt u ook via haar maken. Op het weblog op
http://www.naturalis.nl/papoea2007 staat achtergrondinformatie over het onderzoek, de locatie, de soorten en het team.

Beeldmateriaal
Dwergzeepaardje
Download het Dwergzeepaardje in hoge resolutie (4745 Kilobytes)

Algemeen beeldmateriaal en het logo van Naturalis » Het beeldmateriaal is rechtenvrij en in hoge resolutie te downloaden.