Gemeente Hilversum

Vragen SP inz. onkruidbestrijding

8 februari 2008
Geacht college,

Afgelopen week verschenen berichten in de media dat het gifgebruik voor onkruidbestrijding de afgelopen jaren is gestegen. Reden voor de SP Hilversum om naar het gifgebruik van onze eigen gemeente te kijken. De meest recente informatie die bij ons bekend is, is dat er in elk geval terughoudend omgegaan wordt met gif op klinkerwegen en voetpaden, waarvoor hulde.

Maar de gemeente Hilversum gebruikt in andere gevallen (Bijv. langs afscheidingsmuren, op trottoirs en langs trottoirbanden) nog wel het chemisch bestrijdingsmiddel glyfosaat. Van dit bestrijdingsmiddel is bekend dat bijvoorbeeld het afbraakproduct (Ampa) langdurig in het milieu (o.a. grondwater) aanwezig blijft en nadelige effecten heeft voor de drinkwatervoorziening. Daarom gebruikt de gemeente dit middel al niet meer in waterbeschermingsgebieden.

Er zijn al jaren alternatieven beschikbaar, zoals het gebruik van stoom of biologisch afbreekbare middelen op basis van natuurlijke vetzuren. Veel gemeenten doen het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen dan ook in de ban, zoals bijvoorbeeld de gemeente Zoetermeer, die als koploper gezien wordt in het gifvrij bestrijden van onkruid.

Naar aanleiding van deze informatie komen wij tot de volgende vragen:


1. Welke soorten gif gebruikt de gemeente Hilversum bij onkruidbestrijding?
(met de gemeente bedoelen wij uiteraard ook derden (zoals mogelijk de GAD, SBS/Tomin etc.) die in opdracht van de gemeente aan onkruidbestrijding doen.)

2. Wat is het jaarverbruik van deze soorten gif geweest over de afgelopen vijf jaar? (Totaal gebruik per soort gif per jaar)
3. Bent u met ons van mening dat er betere alternatieven zijn voor onkruidbestrijding dan het gebruik van glyfosaat?
4. Bekijkt u inmiddels in het kader van het opnieuw op te zetten duurzaamheidsbeleid of de gemeente Hilversum het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen volledig kan staken? a. Zo ja, wanneer stopt de gemeente met het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen?
b. Zo nee, bent u bereid de alternatieven en de resultaten in andere gemeenten te onderzoeken om tot een daadwerkelijk gifvrije onkruidbestrijding te komen?

Met vriendelijke groet,

Namens de SP-fractie,

Adriaan W. Iwema