Steun Tweede Kamer én Kabinet brengt Energie-eiland dichterbij


ARNHEM/BREDA, 20080208 -- De oproep van premier Balkenende om voor het eind van het jaar met concrete voorstellen te komen voor een multifunctioneel energie-eiland is een extra stimulans voor KEMA en Lievense om versneld door te gaan op de ingeslagen weg. De Tweede Kamer had afgelopen zomer al een motie aangenomen om het Energie-eiland proactief te ondersteunen. Het Innovatieplatform gebruikte het Energie-eiland, dat KEMA en Lievense in juli 2007 hebben gepresenteerd, als voorbeeld voor het gewenste multifunctionele eiland in de Noordzee tijdens de topconferentie `Winnen met Water' van 4 februari 2008.

"We moeten groot durven denken," zei premier Balkenende tijdens de topconferentie. "Eenvoudigweg omdat de maatschappelijke vraagstukken waar we mee te maken hebben groot zijn". Balkenende verklaarde tegenover diverse media een energie-eiland liever vandaag dan morgen te zien verschijnen. Ook staatssecretaris Huizinga van Verkeer & Waterstaat liet zich in soortgelijke bewoordingen uit.

Het energie-eiland past volledig in het streven van Kabinet én Tweede Kamer om de waterbouw weer nieuw elan te geven, om experimenteerruimte te creëren en daarmee nieuwe ontwikkelingen te entameren die de exportpositie van Nederland in het buitenland kunnen versterken.

KEMA en Lievense hebben de vervolgactiviteiten al besproken met bedrijven in de energiesector en ook andere partijen hebben reeds hun interesse getoond. Naast de techniek en de economie van een multifunctioneel energie-eiland wordt in deze fase ook veel aandacht besteed aan milieuaspecten zoals morfologie. KEMA en Lievense zien de steun van Kabinet én Tweede Kamer als een uitgelezen kans om hun maatschappelijke betrokkenheid wederom te concretiseren en mee te werken aan een innovatief project dat Nederland internationaal op de kaart zet.


In opdracht van bedrijven uit de energiesector en in samenwerking met de Gebroeders Das en Stichting We@Sea, zijn afgelopen zomer de resultaten van een eerste studie naar de technische en financiële haalbaarheid van het Energie-eiland gepresenteerd. Scenarioanalyses voor het jaar 2020 laten zien dat de `BV Nederland' jaarlijks enorm op operationele kosten kan besparen wanneer elektriciteitsopslag integraal deel uitmaakt van het elektriciteitssysteem. De kostenbesparing wordt groter naarmate de gasprijs stijgt. In plaats van een of meerdere bestaande piekcentrales te vervangen of extra centrales te bouwen, wordt investeren in een grootschalig opslagsysteem een aantrekkelijk alternatief. Waterbouw is de afgelopen jaren goedkoper geworden en land en energie worden alleen nog maar duurder. Dit maakt het Energie-eiland alleen maar aantrekkelijker.

Een eiland van zes bij vier kilometer voor de kust met een diepgelegen meer met een waterspiegel van rond -40 NAP dient in eerste instantie voor energieopslag om de sterke groei in opgesteld windvermogen te faciliteren. Dankzij de opslagcapaciteit kan optimaal gebruik worden gemaakt van de fluctuerende elektriciteitsproductie. Het teveel aan windenergie wordt gebruikt om water op te pompen. Bij een tekort aan energie wordt dat water vervolgens gebruikt om generatoren aan te drijven. Zo kunnen schommelingen in energieproductie van de vele toekomstige windparken worden opgevangen. Het principe van het eiland is een nadere uitwerking van het oorspronkelijke `Plan Lievense' van begin jaren 80.

Het Energie-eiland biedt tevens de mogelijkheid voor andere functies, zoals energieopwekking via windturbines, getijdenenergie en aquatische biomassa. De behoefte aan ruimte voor recreatie en natuur kan aan de lijzijde worden ingevuld door natuurontwikkeling van een schorren en slikken getijdengebied. Deze natuur kan ook worden gebruikt als milieucompensatie voor projecten op het vaste land.

Dit is een gezamenlijk persbericht van KEMA en Bureau Lievense.





KEMA