Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

KNMG: patiënten moeten voorkeur voor arts tijdig aangeven

Vrije artsenkeuze geen onbeperkt recht

Utrecht - vrijdag 8 februari 2008

Artsen of instellingen hoeven alleen aan het verzoek om een mannelijke of vrouwelijke zorgverlener te voldoen als de patiënt dit tijdig (bij het maken van een afspraak) aangeeft. Komt de patiënt pas tijdens het bezoek aan de instelling met een voorkeur voor een man of vrouw als zorgverlener, dan hoeft aan het verzoek van de patiënt geen gehoor te worden gegeven. In spoedsituaties heeft de patiënt in principe geen keuze en dient de patiënt gebruik te maken van het beschikbare aanbod van artsen. Het recht op vrije artsenkeuze is dus niet onbeperkt.

Binnen de beroepsgroep van artsen en in de samenleving is discussie ontstaan over het recht op vrije artsenkeuze. Deze discussie ontstond naar aanleiding van de situatie dat (begeleiders van) sommige moslima's de hulp van een mannelijke arts weigeren. Om artsen en instellingen handvatten geven hoe zij met een dergelijke vraag om kunnen gaan, heeft de KNMG een standpunt opgesteld over dit onderwerp.

Een arts/instelling wordt geadviseerd alleen aan het verzoek om een mannelijke of vrouwelijke zorgverlener te voldoen als de patiënt dit tijdig (bij het maken van een afspraak) aangeeft. De enige voorkeur waar mogelijk rekening mee gehouden kan worden is sekse. Artsen of zorginstellingen gaan niet in op wensen van patiënten om door een hulpverlener te worden geholpen die aan andere kenmerken voldoet (zoals een bepaalde seksuele geaardheid, huidskleur, politieke gezindheid of godsdienst).

Komt de patiënt pas tijdens het bezoek aan de instelling met een voorkeur voor een man of vrouw als zorgverlener, dan hoeft aan het verzoek van de patiënt geen gehoor te worden gegeven. Het staat de patiënt overigens wel vrij om ook dan de toegewezen behandelaar te weigeren.

In spoedsituaties heeft de patiënt in principe geen keuze en dient de patiënt gebruik maken van het beschikbare aanbod van artsen. Ook in spoedsituaties heeft de patiënt echter het recht de toegewezen behandelaar te weigeren, zelfs als dit consequenties heeft voor de eigen gezondheidstoestand. Uitzondering is de situatie van een vrouw tijdens de bevalling. In dat geval mag de op dat moment beschikbare arts zo nodig tegen de wil van de vrouw in maatregelen nemen om ernstige schade of de dood van het kind te voorkomen.

Klik hier voor het standpunt.

----------

Noot voor de redactie,