Gemeente Breda

Gemeente Breda en KNVB slaan handen ineen

De Gemeente Breda en de KNVB gaan samenwerken om amateurvoetbalverenigingen in de stad beter te ondersteunen. Hiertoe hebben wethouder Schoenmakers van Sport en de heer Kools, voorzitter bestuur KNVB district Zuid 1, op 8 februari 2008 een convenant ondertekend.
De KNVB heeft in het kader van het Grote-stedenbeleid een format ontwikkeld om amateurclubs op efficiënte en doelgerichte wijze te ondersteunen. De Gemeente Breda wil daarin graag participeren juist omdat amateurclubs een belangrijke maatschappelijke functie hebben.

Het bestuur van voetbalclubs en andere sportverenigingen, draait op vrijwilligers. Vaak komt het neer op dezelfde actieve groep mensen om een vereniging draaiend te houden. Nieuwe bestuursleden zijn soms moeilijk te krijgen en te motiveren om veel tijd te steken in het runnen van de club. De KNVB en de gemeente gaan geen taken overnemen maar kunnen wel een zetje in de rug geven met professioneel advies, cursussen, sponsorplannen en andere zaken.

De ondersteuning is dan ook niet zozeer gericht op het oplossen van problemen, maar veeleer op het versterken van de eigen mogelijkheden van de verenigingen en op het vitaliseren van de club.

De KNVB en de gemeente gaan de voetbalclubs ondersteunen op het gebied van financiën, accommodatie, plezier en respect, communicatie, beleid, organisatiestructuur en maatschappelijke positie. Breda heeft daar zelf nog het thema diversiteit en interculturalisatie aan toegevoegd.

Breda vindt het belangrijk dat alle Bredanaars, onder andere via de sport, kunnen deelnemen aan de samenleving. Sport is meer geworden dan recreatie. Sport en vooral ook de voetbalsport is een maatschappelijk bindmiddel, een speelveld voor integratie en participatie en leerschool voor maatschappelijke waarden en normen. Sport is een laagdrempelige manier om mensen die geen Bredase `roots' hebben te laten participeren in de samenleving. De gemeente en de KNVB kunnen de verenigingen ondersteuning bieden om hun club aantrekkelijk te maken voor nieuwe Bredanaars en ze te helpen bij vraagstukken die ze op dat gebied tegenkomen.

De afspraken uit het convenant worden onder andere door de Stichting Breda-Actief uitgevoerd.

Breda, 8 februari 2008