Ingezonden persbericht
----------
Vragen van de leden Wiegman - Van Meppelen Scheppink en Ortega-Martijn (ChristenUnie) aan de minister van Economische Zaken
* Bent u op de hoogte van het bericht "terugleveren aan net blijft lastig"(1)?
* Bent u op de hoogte van het daarin vermelde feit dat de regionaal netbeheerder Essent Netwerk B.V. pas over 2 tot 3 jaar in staat zal zijn om alle duurzame/decentrale elektriciteitsproductiemiddelen aan te sluiten?
* Hoe verhoudt zich de inhoud hiervan tot uw brief d.d. 13 december 2007 aan de provincies Groningen, Drenthe en Overijssel, waarin o.a. te lezen is(2): "Na het besluit het bestaande net te versterken (bedoeld wordt hier de 220 kV verbinding Zwolle-Vierverlaten, waarop dit schrijven betrekking heeft) zie ik geen beletsel meer voor TenneT of de regionale netbeheerder Essent-Noord om de bekende projecten, zoals door TenneT geinventariseerd, aan te sluiten" en tot uw brief d.d. 20 december 2007, waarin o.a. te lezen is: "De netcapaciteit voor de duurzame en conventionele projecten in het noorden van het land is daarmee veilig gesteld."(3)
* Heeft u over het bovenstaande vooraf met Essent Netwerk B.V. als regionaal netbeheerder overlegd?
* Deelt u de in het krantenartikel verwoorde visie dat het geschetste probleem (deels) is ontstaan doordat TenneT aanvankelijk aangaf dat het 8 tot 10 jaar zou duren voordat de capaciteit van het landelijk hoogspanningsnet zou zijn vergroot zodat Essent Netwerk niet overging tot het uitbreiden van haar middenspanningsnetten?
* Zo ja, hoe verhoudt zich dit feit dan tot de wettelijke taken van TenneT ex art. 16, lid 1, onderdeel c en art. 16, lid 2, onderdeel e van de Elektriciteitswet 1998?
* Op welke wijze heeft DTe de afgelopen tijd toezicht gehouden op de uitoefening van de genoemde wettelijke taken van TenneT door laatstgenoemde?
* Op welke wijze is het "first come, first served" principe, dat ertoe leidt dat duurzame/decentrale elektriciteitsproductiemiddelen geen transportcapaciteit ontvingen, naar uw mening wettelijk verankerd?
* Op welke wijze weegt u een (eventuele) wettelijke verankering van het "first come, first served" principe af tegen de wettelijke taken van TenneT ex art. 16, lid 1, onderdeel c en art. 16, lid 2, onderdeel e van de Elektriciteitswet 1998? In geval het "first come, first served" principe niet wettelijk verankerd mocht zijn, dienen genoemde wettelijke taken dan niet te prevaleren en dient dit niet wettelijk verankerde principe dan niet separaat voor duurzame/decentrale en niet-duurzame opwekking te worden toegepast?
* Waarom bent u in het licht van art. 16, lid 1, onderdeel c en art. 16, lid 2, onderdeel e van de Elektriciteitswet 1998 van mening dat "voorrang voor duurzaam" noodzaakt tot aanvullende wetgeving en dat de bestaande wetgeving hiervoor geen ruimte biedt?
(1) Dagblad van het Noorden, 31-01-2008
2 http://www.ez.nl/dsc?c=getobject&s=obj&objectid=154625&!dsname=EZInternet&isapidir=/gvisapi/
3 http://www.ez.nl/dsc?c=getobject&s=obj&objectid=154623&!dsname=EZInternet&isapidir=/gvisapi/
//////////////////
Voor aanvullende informatie kunt u contact opnemen met Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink: 06 21703581 of Cynthia Ortega-Martijn: 06 21703657
(1) Dagblad van het Noorden, 31-01-2008
(2) http://www.ez.nl/dsc?c=getobject&s=obj&objectid=154625&!dsname=EZInternet&isapidir=/gvisapi/
(3) http://www.ez.nl/dsc?c=getobject&s=obj&objectid=154623&!dsname=EZInternet&isapidir=/gvisapi/
Informatie uit de Tweede Kamer gecombineerd met achtergronddossiers en het laatste politieke nieuws.
Informatie ter oriëntatie op een bezoek, uitleg over hoe wetten tot stand komen en een rondgang door de geschiedenis van de Staten-Generaal.
Kijk nu op www.tweedekamer.nl
Jolande Uringa
voorlichter ChristenUnie Tweede Kamerfractie