Gemeente Sint-Michielsgestel


Beleidsnotitie Reststroken in uitvoering

vrijdag 08 februari 2008

Vorig jaar heeft het college van B&W de beleidsnotitie Reststroken vastgesteld. Reststroken zijn kleine percelen in eigendom van de gemeente die aan tuinen van inwoners grenzen.

In de beleidsnotitie staan de regels voor het kopen of huren van reststroken door inwoners van de gemeente. Zo moet de grond aan het woonperceel van de koper of huurder grenzen en mag het geen stedenbouwkundige, planologische, archeologische, ecologische of verkeersveilige waarde hebben. Op de strook mag in principe niet gebouwd worden.
In een aantal gevallen mag de strook niet verkocht worden en kan de gemeente deze alleen verhuren. Dit is bijvoorbeeld het geval als er leidingen, kabels of riolering in de reststrook aanwezig zijn.

Marktconforme prijs
Voorheen werden reststroken tegen een zeer geringe prijs in bruikleen gegeven of verkocht. In de nieuwe notitie is vastgesteld dat er een marktconforme prijs gevraagd wordt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten stroken. De verschillen hebben te maken met het nut voor de koper of huurder.

Mensen die al een reststrook in bruikleen hebben, krijgen - indien mogelijk - van de gemeente het aanbod om de strook te kopen. Wanneer de strook niet verkocht mag worden, dan krijgt men in ieder geval de mogelijkheid om een nieuw huurcontract af te sluiten. Wanneer zij hiervan geen gebruik willen maken, kunnen zij de grond teruggeven aan de gemeente. Per brief ontvangen deze mensen meer informatie over hoe dit in zijn werk gaat en wat de kosten zijn. Hierover wordt overigens niet onderhandeld. De prijzen zijn in de gehele gemeente en voor iedereen gelijk.

Huurprijs
In de beleidsnotitie is vastgesteld dat in 2007 de huurprijs van een reststrook 1% bedraagt van de grondprijs. In 2008 wordt dit percentage verhoogd naar 2%. In vergelijking met de prijs die men tot 2007 betaalde, is dit een aanzienlijke verhoging. Maar, in tegenstelling tot die prijs, is de prijs die nu betaald wordt, marktconform. In diverse gemeenten wordt zelfs een tarief van 5% van de grondprijs gevraagd.

Reststrook kopen
Wilt u een reststrook grenzend aan uw woning kopen, dan kunt u hiervoor een schriftelijk verzoek indienen. Vermeld hierin de locatie van de reststrook (met situatietekening) en de reden van aankoop (uw plannen met het perceel). U vindt onder
Bestuursinformatie/verordeningen meer informatie over het beleid rondom reststroken.


---