D66

Maak een einde aan oneerlijke concurrentie door gemeenten

8 februari 2008

Minister Ter Horst (PvdA) Binnenlandse Zaken wil volgens het Financiëele Dagblad niet dat er een einde wordt gemaakt aan oneerlijke concurrentie door gemeenten en provincies. D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold roept Ter Horst hierover naar de Kamer. Pechtold: "Ter Horst wekt de indruk dat mensen en bedrijven er zijn voor de overheid. In mijn wereldbeeld is dat andersom."

Ondernemers klagen al jaren over oneerlijke praktijken door overheden. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om een gemeentelijk zwembad dat een fitnesszaal aanlegt en lage tarieven kan rekenen, omdat het gebouw door de gemeente wordt betaald. Fitnesscentra in de omgeving kunnen hier niet tegenop, omdat zij wel de kosten van hun gebouw moeten betalen. Hiernaast beconcurreren gemeenten bedrijven op een oneerlijke wijze door gebruik te maken van gemeentelijke (persoons)gegevens, door subsidies toe te kennen, en door gemeentelijke bedrijven te bevoordelen bij het verstrekken van opdrachten.

Pechtold: "Gemeenten moeten juist blij zijn met kleine bedrijven; die zorgen namelijk voor veel werkgelegenheid. Het lijkt erop dat minister Ter Horst vooral de belangen van gemeentebesturen dient en niet de belangen van mensen die in die gemeenten wonen of werken."

Voor grotere projecten geldt al een Europees verbod op oneerlijke concurrentie door overheden.

---