European Union



IP/08/195

Brussel, 8 februari 2008

Fusies: Commissie keurt geplande overname van diverse activa van Hagemeyer en Rexel door Sonepar goed

De Europese Commissie heeft de geplande overname van de Oostenrijkse en Zweedse dochters van het Nederlandse Hagemeyer en zes Duitse verkooppunten van Hagemeyer door het Franse Sonepar aan de EU-concentratieverordening getoetst en goedgekeurd. In een tweede besluit heeft de Commissie ook haar goedkeuring gegeven voor de geplande overname van de Duitse en Luxemburgse activiteiten van het Franse Rexel door Sonepar. De Commissie heeft geoordeeld dat geen van de transacties de daadwerkelijke mededinging in de Europese Economische Ruimte (EER) of in aanzienlijke delen daarvan in belangrijke mate belemmert.

Sonepar, Hagemeyer en Rexel zijn voornamelijk actief in de groothandelsdistributie van elektrisch en installatiemateriaal, en in de handel in het groot van artikelen voor verwarming, ventilatie en airconditioning, huishoudtoestellen en consumentenelektronica in een aantal lidstaten.

Sonepar en Rexel hebben een akkoord gesloten waarbij Rexel een openbaar overnamebod zou doen op Hagemeyer. Deze transactie wordt door de Commissie nog onderzocht in het licht van de
concentratieverordening. Als het overnamebod slaagt en de Commissie haar goedkeuring geeft, zou Rexel onderdelen van Hagemeyer aan Sonepar overdoen. Bovendien zijn Sonepar en Rexel overeengekomen dat alle Duitse en Luxemburgse activiteiten van Rexel aan Sonepar zouden worden overgedragen als het overnamebod succesvol is.

De Commissie heeft in een eerste onderzoek bekeken wat de gevolgen zijn van de geplande overname door Sonepar van de Oostenrijkse en Zweedse dochters van Hagemeyer, zes Duitse verkooppunten van Hagemeyer en onderdelen van de activiteiten van Hagemeyer buiten de EU (in de Verenigde Staten, Mexico, Canada, Australië, China, Singapore, Maleisië, Thailand en Zwitserland). Zij heeft geoordeeld dat de horizontale overlapping van de activiteiten van de betrokken partijen vanuit mededingingsoogpunt geen problemen doet rijzen, aangezien hun gezamenlijk marktaandeel bescheiden zou zijn op de Oostenrijkse groothandelsdistributiemarkt voor elektrisch materiaal. In Zweden, waar de voorgenomen transactie de bestaande leidende positie van Hagemeyer op de groothandelsmarkt van louter elektrisch materiaal zou versterken, zou de combinatie een effectieve mededinging van andere groothandelaars blijven ondervinden.

De Commissie heeft in een tweede onderzoek de gevolgen bekeken van de voorgenomen transactie waarbij Rexel alle Duitse en Luxemburgse activiteiten aan Sonepar zou overdoen. Zij is tot de conclusie gekomen dat, ondanks de significante positie van de combinatie in sommige deelgebieden, de mededinging van de daar reeds aanwezige concurrenten of van potentiële nieuwkomers van naburige deelgebieden voldoende groot zou blijven.

Meer informatie over deze onderzoeken zal te vinden zijn op:

http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/cases/index/m98.html#m_49 49
http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/cases/index/m100.html#m_5 029