Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag

Den Haag Ons kenmerk Uw brief van Uw kenmerk 8 februari 2008 HO/CBV/2008/3499 22 januari 2008 2070808980

Onderwerp
Riante gouden handdrukken van de TU Delft

Hierbij zend ik u het antwoord op de vragen van het lid Jasper van Dijk (SP) van uw Kamer inzake de gouden handdrukken van de TU Delft.

De vragen werden mij toegezonden bij uw bovenaangehaalde brief met kenmerk 2070808980.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

dr. Ronald H.A. Plasterk

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl

blad 2/3

Antwoorden op de schriftelijke vragen van het Kamerlid Jasper van Dijk van de Tweede Kamer der Staten-Generaal aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (ingezonden d.d. 22 januari 2008 met kenmerk 2070808980).


1. Vraag: Wat is uw oordeel over de gouden handdrukken bij de Technische Universiteit (TU) Delft?

Antwoord: De arbeidsvoorwaarden in het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek zijn sinds 1999 gedecentraliseerd. Dat betekent dat de werkgevers met de vakorganisaties een cao afsluiten voor het personeel. De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft geen rol bij de inhoud en de totstandkoming van de cao. De instellingen zijn zelf verantwoordelijk voor het personeelsbeleid en het personeelsbeheer.

De ontslagvergoedingen zijn tot stand gekomen in overleg met de werknemersorganisaties. Ik ga er daarbij vanuit dat de ontslagvergoedingen voor een ieder kunnen gelden.


2. Vraag: Hoeveel heeft de reorganisatie van de TU Delft in totaal gekost aan gouden handdrukken?

Antwoord: Van de TU Delft heb ik vernomen dat de reorganisatie in totaal zo'n 48 mln. aan sociale begeleidingsmaatregelen heeft gekost. Dit bedrag betreft eenmalige kosten waar tegenover een structurele besparing van 20 mln. per jaar staat. De bespaarde gelden worden opnieuw geïnvesteerd met het oog op versterking van het onderwijs en onderzoek van de TU Delft.


3. Vraag: Deelt u de mening dat een gouden handdruk van 581.000 euro voor een hoogleraar buitensporig hoog is? Zo ja, welke acties verbindt u hieraan? Zo neen, waarom niet?

Antwoord: Zie antwoord op vraag 1.


4. Vraag: Kunt u toelichten hoe de rekensom van de TU Delft tot stand is gekomen?

Antwoord: Ik heb van de TU Delft vernomen dat de ontslagvergoedingen tot stand zijn gekomen conform het Sociaal Plan ("Sociaal beleid bij reorganisaties") dat is opgesteld in samenwerking met de werknemersorganisaties. Het Sociaal Plan is te raadplegen via de site van TU Delft.


5. Vraag: Welke functies hadden de 30 oud medewerkers die een gouden handdruk hebben gekregen van meer dan honderdduizend euro, en de negen van hen meer dan driehonderdduizend euro?

Antwoord: De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de rapportage over het jaar 2006 van publiek gefinancierde topinkomens conform de Wet Openbaarmaking

blad 3/3

uit Publieke middelen gefinancierde Topinkomens (Wopt) in december 2007 aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal gestuurd. In deze rapportage zijn de functienamen van de betreffende medewerkers opgenomen.


6. Vraag: Bent u bereid om scholen te verplichten criteria op te stellen voor vertrekregelingen aangezien u deze criteria zelf niet op wilt stellen? Zo ja, deelt u de mening dat deze criteria ter goedkeuring moeten worden voorgelegd aan de medezeggenschapsraad? Zo neen, waarom laat u deze dure kwestie op zijn beloop?

Antwoord: Zie antwoord op vraag 1.