Gemeente Barneveld


Gemeente Barneveld start proef kunststofinzameling

De gemeente Barneveld gaat als proef van februari tot en met juli 2008 met speciale kunststofinzamelzakken bij 7300 huishoudens kunststof inzamelen. Dit gaat gebeuren in Zwartebroek, Terschuur, Voorthuizen, Garderen en de wijken De Vaarst en Norschoten in Barneveld.

De inwoners van de genoemde dorpen en wijken krijgen per post de vuilniszakken, een informatiefolder en een brief toegestuurd. In de folder staat welke kunststof verpakkingen in de zak gegooid mogen worden. Ook de inzameldagen staan vermeld in de folder. De kunststofzakken kunnen om de week aan straat worden gezet. Met de proef wordt gekeken of het mogelijk is om kunststof in de gemeente Barneveld huis aan huis in te zamelen. Ook verkrijgt de gemeente op die manier informatie over de hoeveelheid ingezameld kunststof, de vervuilingsgraad van het kunststof en de hoeveelheid in te zamelen restafval. De verwachting is dat de hoeveelheid restafval zal afnemen.

Gemeenten zijn verplicht om vanaf 2008 kunststofafval in te zamelen. Dat is in het nieuwe verpakkingenconvenant geregeld. Alleen is er nog weinig informatie over kunststofinzameling beschikbaar. Het bedrijfsleven, verenigd in NEDVANG, Nederland Van Afval Naar Grondstof, betaalt de proefprojecten met verschillende inzamelsystemen in een groot aantal gemeenten in Nederland. Op deze manier wordt informatie verkregen over de best werkende methodes.

Het ingezamelde kunststof wordt verwerkt en weer als grondstof aangeboden in plaats van te verbranden. Zo worden er weer nieuwe kunststof flessen van gemaakt, of fleece truien, tennisballen etc. Hergebruik is een mogelijkheid om energie te sparen en de uitstoot van het kwalijke CO2 te verminderen.

Na afloop van de proef zal bekeken worden wat voor de gemeente Barneveld de meest efficiënte maar ook meest' inwonersvriendelijke' manier van kunststof inzamelen kan zijn. Naar verwachting zal in 2009 voor de gehele gemeente Barneveld de kunststofinzameling ingevoerd worden.
Mutatiedatum 08/02/2008