Volkoren producten aanbevolen om diabetes te voorkomen
08 februari 2008 Het gebruik van voeding rijk aan volkorenproducten
verlaagt de kans op het ontstaan van type-2-diabetes. Dit blijkt uit
een nieuw overzicht van het onderzoek op dit terrein dat
epidemioloog/voedingsdeskundige Marion Priebe van het Universitair
Medisch Centrum Groningen heeft gedaan. Er is echter nader, zogeheten
gerandomiseerd onderzoek nodig voordat de wetenschap een causaal
verband kan bevestigen. Onderzoekster Priebe pleit dan ook voor het
doen van dergelijk gespecificeerd vervolgonderzoek. Zij publiceert
hierover in de gerenommeerde Cochrane Library.
In de laatste decennia is er een daling in de consumptie van
volkorenproducten, terwijl er ook een toename van type-2-diabetes is.
Dit leidde tot de theorie dat er een verband tussen beide zou kunnen
bestaan.
Minder risico
Priebe heeft in haar literatuurstudie één klinisch onderzoek en 11
prospectieve studies bestudeerd. In al deze onderzoeken werd het
verband onderzocht tussen het gebruik van volkoren producten en het
ontstaan van type-2-diabetes. De prospectieve studies lieten
consequent een daling zien in het risico op deze ziekte bij mensen die
veel volkoren producten gebruikten. In deze studies worden populaties
zonder diabetes gedurende lange perioden gevolgd. Bewijsmateriaal dat
afkomstig is van dit soort onderzoeken wordt wetenschappelijk gezien
zwakker geacht dan dat van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken.
Dit omdat de invloed van andere leefstijlfactoren die het ontstaan van
diabetes kunnen beïnvloeden, niet helemaal uitgesloten kan worden. In
gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken, die veel moeilijker uit te
voeren zijn, kan men deze invloeden op het ontstaan van de ziekte wel
uitsluiten.
Belang uitkomsten
Type-2 diabetes komt inmiddels vaak voor. Voeding is een van de
weinige risicofactoren die mensen zelf kunnen beïnvloeden. Daarom is
het volgens Priebe belangrijk om precies te weten welk soort voeding
kan bijdragen tot preventie van diabetes. Deze kennis kan helpen om
aanbevelingen voor gezonde voeding te verbeteren en om de gunstige
bestanddelen in deze voedingsmiddelen te identificeren. Nieuwe rassen
van landbouwgewassen en nieuwe voedingsmiddelen kunnen ontwikkeld
worden en worden verrijkt met deze bestanddelen.
Nader onderzoek
Priebe vindt dat dit overzicht een belangrijk probleem in
voedingsonderzoek duidelijk maakt. In het voedingsonderzoek is sprake
van een groot tekort aan gerandomiseerde gecontroleerde studies die
nodig zijn om evidence-based aanbevelingen voor gezonde voeding te
doen. Een reden voor dit tekort in verband met het ontstaan van type-2
diabetes is de lange tijdsperiode tot het ontstaan van de ziekte. Het
is dringend nodig fysiologische factoren, de zogeheten biomarkers, te
vinden die het ontstaan van diabetes in een vroeg stadium betrouwbaar
kunnen voorspellen. Dit kan de duur van de studies verkorten.
Cochrane Library
De Cochrane Library is een elektronische database van de Cochrane
Collaboration. Dit is een onafhankelijke internationale organisatie
die als doel heeft up to date en correcte informatie over
gezondheidseffecten van behandelingen beschikbaar te stellen. In
systematische overzichtsonderzoeken worden evidence-based conclusies
getrokken over medische interventies nadat zowel de inhoud als de
kwaliteit van bestaande medische onderzoeken op gebied van een bepaald
onderwerp zijn overwogen.
Contactpersoon: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de
persvoorlichters van het UMCG, tel. (050) 3612200.
Academisch Ziekenhuis Groningen