NLR coördineert operaties in de Columbus ruimtemodule
08/02/2008 09:42
Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium
Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) coördineert de operaties van negen experimenten die zullen plaatsvinden aan de buitenkant van Columbus, de Europese module die wordt gekoppeld aan het Internationale Ruimtestation.
Nu het ruimteveer Atlantis donderdagavond succesvol is vertrokken, wordt een nieuwe poging gedaan om de Europese module Columbus in de ruimte te brengen. Deze ruimtemodule zal binnenkort worden gekoppeld aan het Internationaal Ruimtestation ISS.
Sinds 2000 werkt het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium aan het Erasmus User Support and Operations Centre (USOC) te ESTEC, Noordwijk. Daarbij werkt het NLR samen met het Belgische bedrijf Space Applications Services (SAS). Vanuit dit Erasmus USOC grondstation gaan medewerkers van NLR en SAS operaties voor wetenschappelijke experimenten aan boord van Columbus plannen en op afstand uitvoeren.
De Erasmus USOC is verantwoordelijk voor de operaties van negen experimenten op de European Technology Exposure Facility (EuTEF) aan de buitenkant van Columbus. Daar wordt geëxperimenteerd onder de extreme omstandigheden van de ruimte. Wat is bijvoorbeeld de invloed van kosmische straling op materialen? De onderzoeksresultaten worden door de Erasmus USOC ontvangen en gedistribueerd naar alle onderzoekers. Onderzoekers kunnen vanuit hun eigen laboratorium de meetresultaten direct beoordelen en hun experiment zo nodig per dag bijsturen.
NLR-medewerkers plannen de operaties die nodig zijn voorafgaand aan de experimenten. Zij bereiden de commando's voor die ervoor zorgen dat instrumenten op de juiste manier worden aangestuurd, zoals sensoren of kleppen. Dat vereist een strakke planning en voorbereiding.
Verder is Erasmus USOC verantwoordelijk voor de European Drawer Rack (EDR). Dat is een rek aan boord van de Columbus waarin de kastjes met experimenten kunnen worden geschoven. De modulen met de experimenten worden per Space Shuttle of de Europese Automated Transfer Vehicle (ATV) naar boven gebracht. Eenmaal in het EDR rek worden ze vanuit de Erasmus USOC geopereerd, eventueel ondersteund door de onderzoekers.
De belangstelling onder Europese wetenschappers om in Columbus te experimenteren is groot. Onderzoek in de ruimte is interessant voor onder andere biologen, materiaalkundigen, natuurkundigen en medici.